Ecuador heeft voor Snowden geen ruzie met VS over

Ecuador lijkt niet meer van plan klokkenluider Edward Snowden de helpende hand toe te steken. Een woordvoerder van de regering ontkende donderdag dat de Amerikaan een verzoek tot politiek asiel had ingediend.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Ook zou Snowden niet door Ecuador geholpen zijn bij zijn vlucht van Hong Kong naar Moskou, zoals veelvuldig is beweerd - Ecuadoraanse diplomaten hebben hem niet aan tijdelijke reispapieren geholpen. Nu Ecuador afstand van de klokkenluider neemt, lijkt Venezuela nog de enige optie voor hem.

Het aanvankelijke enthousiasme van Ecuador om Snowden op te vangen, verdween toen de VS eerder deze week economische druk gingen inzetten. Eind juli lopen twee handelsovereenkomsten tussen beide landen af, die het Zuid-Amerikaanse land veel handelsvoordelen opleveren. Met name de Ecuadoraanse bloemensector, waarin 100 duizend vrouwen werken, zou een harde klap krijgen bij niet-verlenging.

'Onze regering zal landen niet belonen voor slecht gedrag', zo waarschuwde Robert Menendez, voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken. De Ecuadoriaanse regering ontkende te zijn bezweken: 'Ecuador accepteert van niemand bedreigingen en marchandeert niet met zijn waarden.'

Snowden bevindt zich nog altijd in de transitruimte van een luchthaven in Moskou, wetend dat president Poetin heeft gezegd hem liever kwijt dan rijk te zijn. Venezuela lijkt nu zijn beste kans, aangezien president Nicolas Maduro heeft gezegd dat de Amerikaan in zijn land 'vrijwel zeker' politiek asiel tegemoet kan zien.

Bij verlening daarvan zouden de VS het nakijken hebben, aldus advocaat Geert-Jan Knoops, gespecialiseerd in uitleveringsrecht. 'Als een land aan Snowden politiek asiel verleent, zal uitlevering juridisch niet meer mogelijk zijn.' Tegen een Amerikaans uitleveringsverzoek heeft Snowden dan 'een goede verdediging', zo meent Knoops. 'Hij kan dan aanvoeren dat zijn vervolging in de VS politiek geëngageerd is, namelijk op grond van zijn politieke overtuiging. Dat zal hij aannemelijk moeten maken. Lukt dat, dan staat de rechtspraak in uitleveringszaken geen uitlevering toe.'

Die juridische achtergrond verklaart de verwoede pogingen van de VS om te voorkomen dat Snowden waar dan ook asiel verkrijgt. Door zijn paspoort in te trekken hebben de Amerikanen al zijn vlucht gestuit - het opvoeren van de druk op allerlei landen perkt zijn bewegingsruimte nog verder in.

President Obama, die op bezoek in Senegal is, deed het voorkomen alsof de zaak niet zo belangrijk is. 'Ik ga geen vliegtuigen inzetten om een 29-jarige hacker te pakken te krijgen', zei hij, als antwoord op suggesties dat hij een volgend vliegtuig van Snowden met militaire macht naar de grond zou moeten dwingen. Ook gaf de president aan geen contact over Snowden met zijn Chinese of Russische ambtsgenoot te hebben gehad. Obama: 'Dat is ook niet nodig.' De uitlevering van een enkele verdachte 'ga ik niet verheffen tot iets waarbij ik koehandel met landen moet gaan bedrijven over een groot aantal andere kwesties'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden