'Ecozegel' levert student veel meer op dan verwacht

Toen de tweedejaars student werktuigbouwkunde Martijn Martens (19) deze zomer terugkeerde van vakantie, werd hij door het college van bestuur van de Technische Universiteit Delft (TUD) meteen aan het werk gezet....

SANDER VAN WALSUM

Van onze verslaggever

Sander van Walsum

AMSTERDAM

Ter gelegenheid van het twintigste lustrum van hun praatclub, het zogenoemde rectorencollege, hadden zij door het Nipo laten uitzoeken bij welke maatschappelijke problemen de middelbare scholieren zich het meest betrokken voelen. Het milieu werd het meest genoemd, op afstand gevolgd door overbevolking, het mobiliteitsvraagstuk en de vergrijzing van de bevolking.

De studenten van de Nederlandse universiteiten werden op hun beurt vervolgens uitgenodigd om met oplossingen te komen. Wie daarbij over de meeste creativiteit en denkkracht bleek te beschikken, zou met een mooie geldprijs worden beloond.

Om zich van een toonbare Delftse deelname te verzekeren, had het college van bestuur duizend gulden uitgeloofd voor elke 'serieuze' inzending. Aan die uitnodiging gaven 242 studenten gehoor. En een van hen was Martens. Hoewel het hem - en naar hij vermoedt de meeste van zijn mededingers - vooral om het geld was te doen, maakte hij veel werk van zijn bijdrage.

Hij ontwierp een systeem van ecozegels waarmee hij appelleerde aan de spaarzin van de Nederlander: door goed milieugedrag te belonen met zegeltjes en spaarpunten (die geld of fiscale voordelen opleveren), kan hij zich tot een ecologisch modelburger ontwikkelen. Aldus Martens.

Het college van bestuur van de TUD was niet onder de indruk van zijn essay. Hij kreeg er een boekenbon voor van honderd gulden. De duizendjes waarmee serieuze inzendingen werden beloond, gingen naar vijftien andere studenten. Van deze vijftien werden er door de achtkoppige jury van Geen kopzorgen over morgen echter slechts drie voor de hoofdprijs genomineerd. En de uiteindelijke winnaar maakte niet eens deel uit van dat gezelschap. Zijn naam: Martijn Martens.

Hij wekt niet de indruk zich over de gang van zaken te verbazen. 'Ik had gewoon een goed idee, en dat vond de jury kennelijk ook. Eigenlijk had ik er wel rekening mee gehouden dat ik tot de topdrie zou behoren.' Maar dat zijn inspanningen niet met duizend gulden, maar met het twintigvoudige zouden worden beloond, had ook hij niet durven hopen.

Het Delftse overwicht - 242 van de 273 inzendingen - kwam ook in de jurering tot uitdrukking. Van de veertien genomineerden studeren er tien aan de TUD.

Met die omstandigheid hangen mogelijk twee opmerkingen van de jury samen. In de eerste plaats zoeken de meeste deelnemers meer heil in technische oplossingen dan in gedragsveranderingen. Daarbij gaan ze uit van de onvolkomenheden in de bestaande situatie, en niet van idealen. Het pragmatisme overheerst kortom. In de tweede plaats stelde de jury vast 'dat de kennis van de Nederlandse grammatica en de spelling in een aantal gevallen erg te wensen overlaat'. Niets menselijks is de technische student dus vreemd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden