Ecostroom kiezen wekt verwarring

'Stap nu over op Natuurstroom' luidt de openingszin van het Nuon-schrijven dat inwoners van Den Haag de afgelopen week ontvingen....

Van onze verslaggeefster Aukje van Roessel

Vanaf juli mogen de energiebedrijven met elkaar gaan concurreren op de consumentenmarkt voor schone stroom, opgewekt bijvoorbeeld door de zon of wind. Vandaar dat energiebedrijven als Nuon en Eneco de wedren om de klant zijn begonnen.

De klant mag gaan kiezen. Gooit hij de brieven ongelezen weg, dan stemt hij automatisch voor grijze stroom en blijft alles bij het oude. Want op de markt voor grijze stroom valt verder niks te kiezen. Wie zijn groene hart wil laten spreken, belandt daarentegen in een woud aan keuzemogelijkheden en misverstanden. Hij moet allereerst niet denken dat hij daadwerkelijk schone stroom in huis krijgt. De stroom die bij hem het licht doet branden, blijft dezelfde als die bij de 'grijze' buurman.

Wordt hij Ecostroomklant, dan koopt hij wél de garantie dat het bedrijf extra investeert in productiecapaciteit voor zonne- of windenergie. Maar als hij wil weten of de hoeveelheid schone stroom toeneemt, zal hij op een muur van stilzwijgen stuiten. Eneco houdt dat voor zich.

De klant moet evenmin denken dat de gemiddeld tachtig gulden die hij per maand voor stroom betaalt, helemaal wordt omgezet in schone-stroomprojecten. Dat is alleen de gemiddeld anderhalve gulden die hij per maand extra moet betalen voor de Ecostroom.

Vindt de klant dat bedrag van totaal zo'n achttien gulden per jaar te weinig voor het goede doel, dan kan hij beter kiezen voor de Natuurstroom van Nuon. Die heeft berekend dat zijn schone stroom vijf gulden per maand duurder is dan zijn grijze stroom. Maar de klant die overstapt van Eneco naar Nuon heeft het verkeerd als hij daaruit concludeert dat zijn energierekening straks simpelweg vijf gulden duurder wordt. De prijzen voor grijze stroom bij Nuon zijn namelijk anders dan die bij Eneco. Dus voor een échte prijsvergelijking moet de klant die prijzen ook weten.

Om een goede keuze te kunnen maken, vindt de klant het mogelijk ook belangrijk te weten in wat voor soort energieprojecten hij investeert. Want een windmolenpark in zee voor de kust van Egmond doet zijn groene hart misschien wel minder hard kloppen. En Airmiles als lokkertje stuit mogelijk tegen de borst van degenen die vliegen milieuvervuilend vinden.

Dan is de klant er overigens nog niet: want om écht te kunnen kiezen moet hij ook weten wat energiebedrijven als Essent en Remu te bieden hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden