Ecoraapolie en gemanipuleerde plant

Het ging in deze rubriek over raapolie. Veel reacties. We deden oudere lezers gruwen. Een vrouw van 71 mailt: 'U gaat voorbij aan de groep lezers die de Tweede Wereldoorlog nog heeft meegemaakt en de reuk, wat zeg ik, de stank van koolzaadolie nog kan ruiken.'..

Een papieren brief vertelt over ambtenaren van Waterstaat die kool- of raapzaad teelden in de Haarlemmermeer en in de hongerwinter wat olie aan inwoners van Haarlem konden uitdelen. Stinkende olie was het. Lezers moeten er niet aan denken ooit nog raapolie te gebruiken. Men weet kennelijk niet dat het vrijwel dagelijks in de meeste huishoudens wordt gebruikt. Vermomd in margarine en in slaolie waarop staat dat het 'plantaardig' is.

Twee 'deskundigen' stuurden artikeltjes over raapolie. We citeren eruit. En zie, de twee stukken rijmen niet echt.

Deskundige 1: 'Vroeger werd koolzaad veel geteeld voor de koolzaadolie. Tot men ontdekte dat in olie van bepaalde variëteiten de stof erucazuur voorkwam. Overmatig gebruik van deze stof kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen en hartaandoeningen. Daarom mag sinds 1980 in Nederland alleen de variëteit koolzaad gebruikt worden die geen erucazuurrijke olie oplevert.

'De consument bleef koolzaadolie echter associëren met een schadelijke stof en kocht het daarom niet. Ook nu er sinds kort weer biologische koolzaadolie verkrijgbaar is in natuurvoedingswinkels, wordt regelmatig de vraag gesteld of het niet 'die nadelige stof' bevat. Koolzaadolie bevat alfa-linoleenzuur en heeft als extra voordeel dat het een neutrale smaak heeft en daarom breed toepasbaar is, zowel als dressing als het roerbakken van groenten.

'In boeken uit Amerika en Canada wordt vaak canola-olie genoemd, maar deze olie is in Nederland niet verkrijgbaar. Canola-olie wordt verkregen uit een genetisch gemanipuleerde plant en past daarom niet in een natuurlijke biologisch voedingspatroon.'

Deskundige 2: 'Koolzaad is een gewas van de familie Brassica die door een bijzonder makkelijke veredelingstechniek in het verleden in eindeloos veel subfamilies veredeld is, waaronder een groot aantal voedingsgewassen. Koolzaad, broccoli, mosterd, koolraap, raapsteeltjes, koolrabi, bloemkool, bladkolen, allemaal zijn ze van de Brassica-familie.

'Canola is de Canadese term voor zomerkoolzaad. Het Engelse rape oil kan zowel met koolzaadolie als raapzaadolie vertaald worden, maar is in de praktijk altijd koolzaadolie. Raapzaad als gewas bestaat nog wel, en is nauw verwant aan koolzaad, maar wordt nagenoeg niet meer verbouwd. De reden hiervoor is dat koolzaadolie een veel gunstiger vetzuursamenstelling heeft dan raapzaadolie, en daar wordt de voorkeur aan gegeven.

'Als men op een verpakking canola, raapzaad of koolzaad leest, gaat het steeds om hetzelfde gewas. In de EU is er voor de olie van koolzaad toestemming verleend om deze uit genetisch gemanipuleerde gewassen te winnen.'

Waarom begonnen we ook weer over raapolie? Het was om berichten over gezonde vetzuren in raapolie en dat olijfolieboeren niet moeten denken dat zij het alleenvertoningsrecht hebben van die vetzuren. Toch moet er meer met raapolie zijn, maar wat?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden