Economische Zaken: Gasbaten nog hoger dan verwacht

De gasbaten vallen dit jaar een half miljard euro hoger uit dan het kabinet nog verwachtte bij de voorjaarsnota. Ze zullen dit jaar uitkomen op 8,1 miljard euro en volgend jaar op 10,1 miljard, blijkt uit de begroting van het ministerie van Economische Zaken....

ANP

Ruim 40 procent van dat geld gaat naar het Fonds Economische Structuurversterking voor belangrijke investeringen en een deel gaat naar de schatkist.

Het ministerie van Economische Zaken heeft volgend jaar ongeveer 40 miljoen euro meer te besteden en gebruikt dat geld onder meer voor een nieuwe regeling voor de scheepsbouw.

De Nederlandse botenbouwers klagen over oneerlijke overheidssteun van andere Europese landen en dat was voor de Tweede Kamer reden om een motie van Arie Slob (ChristenUnie) aan te nemen om de scheepsbouw te hulp te schieten. Voor een ‘innovatieregeling’ wordt de komende vier jaar 60 miljoen euro uitgetrokken.

Het kabinet komt ook tegemoet aan de wens van de Kamer om beter gebruik te maken van de zogenoemde structuurfondsen van de Europese Unie. Daarom was gevraagd in een motie van Janneke Snijder-Hazelhoff (VVD). De voorwaarde voor Europese subsidie is dat ons land ook zelf geld uittrekt voor regionaal beleid. Dat zal de komende vier jaar in totaal ongeveer 90 miljoen euro zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden