Economische Zaken en Financiën doen het 't best

De ministeries die in 1995 en 1996 volgens duizend Nederlandse decision makers het best werden gerund, zijn de departementen van Economie en Financiën....

Van de geënquêteerde beslissers is 47 procent zeer positief over de gang van zaken bij Economische Zaken onder minister Wijers. Twee jaar geleden was dat nog 28 procent. De helft van de ondervraagde topmanagers rangschikt Financiën bovenaan de best geleide departementen. In 1994 behaalde de club van Gerrit Zalm op de zogeheten Corporate Image Barometer (CIB) nog slechts 35 procent.

De CIB meet behalve het algemene imago van een ministerie ook een aantal deelaspecten daarvan, zoals de kwaliteit van het management, de marktgerichtheid, de kwaliteit van de voorlichting en de mate van innovatief zijn.

Buitenlandse Zaken en Defensie komen er in de peiling het beroerdst van af. Maar eenderde van de ondervraagden is positief over het imago van Van Mierlo's departement (tegen 42 procent in het vorige onderzoek). Defensie krijgt nog minder handen op elkaar: 14 procent van de beslissers zag er dit jaar en het jaar daarvoor goede dingen gebeuren.

De redactie van het blad Binnenlands Bestuur heeft in het nummer van deze week bij een aantal ministeries om commentaar gevraagd op de barometerstand. Geen van de benaderde woordvoerders bleek op de hoogte van de uitkomsten van de peiling.

Hoofd persvoorlichting Peter Mollema van Buitenlandse Zaken toont zich in Binnenlands Bestuur ook niet erg onder de indruk van het onderzoek. Door de herijking van het buitenlands beleid is op het departement nou eenmaal veel energie naar binnen gericht geweest, en nou ja, dan krijg je dat soort dingen.

Hans van den Heuvel van Defensie is wel onaangenaam verrast: 'De gebeurtenissen in Bosnië destijds en de nasleep daarvan hebben kennelijk een dusdanig effect dat ze nog steeds van invloed zijn op de beeldvorming van Defensie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.