Economische Zaken, behoud ons Groningerland

De ingezonden brieven van maandag 16 oktober.

Gronings landschap bij de Uithuizerpolder. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Gronings landschap bij de Uithuizerpolder.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Brief van de dag: Behoud ons Groningerland

Caspar loopt in het Groningerland (V, 12 oktober (+)). Hij loopt 'in het oudste cultuurlandschap van West-Europa'. Hij is onder de indruk van het open Groninger landschap, van wat 'vaak het mooiste dorp van Groningen genoemd wordt'. Caspar geniet van de resten van een oude rivier, van het landschap dat door de Ploegschilders vereeuwigd is, van weidevogels en paddenstoelen.

Caspar kan nog een paar jaar genieten. Als het aan het ministerie van Economische Zaken ligt, wordt dit landschap binnenkort verpest door een dubbele rij van hoogspanningsmasten. (60 meter hoog!)

Die hoogspanningsleiding kan heel goed onder de grond. Burgers, gebiedsorganisaties, gemeenten en provincie pleiten hiervoor. TenneT maakt duidelijk dat het technisch mogelijk is. Ondergronds, dat kost een cent.

Er wordt veel verdiend aan Groningen. Aan het aardgas en straks ook aan het transport van elektriciteit. Dat de aarde beeft en dat het open Groninger weidelandschap onherstelbaar vernield wordt, dat zal EZ een zorg zijn. Ons is het wel een zorg. We blijven doorvechten voor behoud van ons Groningerland, opdat bewoners, wandelaars en fietsers die alle dagen genieten van het 'oudste cultuurlandschap van Europa' kunnen blijven genieten. 'O Nederland let op uw zaak!' Dat lied komen we graag in Den Haag zingen.

Fons van Wanroij, Westerdijkshorn

Btw

Binnen de keuzes van het kabinet (niet mijn kabinet, overigens) zou ik een btw-verhoging van het hoge tarief nog voorstelbaar vinden. Voor artikelen in het hoge tarief is vaak wel een goedkoper iets te vinden. Onder de Bijenkorf en de Hudson Bay is het nog een heel traject naar de Zeeman en de Action.

Voor het dagelijks brood ligt dat anders. Voor mensen met een minimum te besteden is het moeilijk uit te wijken. Onder de Lidl en de Aldi is er weinig te vinden. Jammer dat een eerlijke partij als de ChristenUnie dat heeft laten passeren.

Hans Koster, Leiderdorp

Gewone man wil knuffel

Een mooie analyse van de pauper positie van de gewone Nederlander gaf Jos Palm zaterdag (+). Niet eens zo lang geleden kreeg de gewone man die overigens wekelijks in de kerk. Onder hetzelfde dak zong hij daar samen met deftige dames en heren dezelfde psalmen en gezangen, at er hetzelfde brood, dronk er dezelfde wijn, luisterde er naar een eensluidende blijde boodschap en overeenkomstige toekomstverwachting. En ontving er na afloop dezelfde zegen. Als een soort van knuffel zeg maar.

Peter Kattenberg, emeritus remonstrants predikant, Oegstgeest

Tekst gaat verder onder de foto.

Alexander Pechtold vrijdagavond in Amersfoort, rechts medeonderhandelaar Wouter Koolmees. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Alexander Pechtold vrijdagavond in Amersfoort, rechts medeonderhandelaar Wouter Koolmees.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Blauw en roze bordes

Op de foto met D'66-ers in de krant van zaterdag staan wederom alle politieke jongens in het blauw; dé kleur die we hen traditioneel al bij de geboorte geven. Om te voorkomen dat dit unisex wordt, hoop ik straks veel gevarieerd roze te zien op het bordes.

Roely Smit, Apeldoorn

Bescherming

Anne Faber fietste door het gebied waar ik woon. Bossen waar ik ook graag kom omdat ze kleur, stilte en vreugde geven. Nu niet. Mijn hond en ik staan verdrietig stil bij de gescheurde, verwaaide en verregende plakkaten op bomen en toegangsborden met foto's van de vermiste Anne. Daar leeft ze nog.

Na enig nadenken heb ik de petitie ondertekend waarin diepgaand onderzoek wordt geeist. Om uiting te kunnen geven aan mijn droefenis en geschoktheid. Omdat ik vind dat de onderste steen boven moet komen en omdat ik vind dat er snel wetgeving moet komen waarmee rechters gemakkelijker TBS kunnen opleggen, ook als de verdachte daar geen zin in heeft.

Er ligt nog een andere duidelijke opdracht voor het nieuwe kabinet: richt je niet alleen op strenger straffen maar ook op preventie. Er zijn mensen die minder normaal en gewoon zijn dan anderen, hetzij door aanleg, hetzij door omstandigheden en dat is vaak al te zien in hun jeugd. Voorkom ontsporing. Hoe eerder je alert bent en - deskundig - handelt, des te groter is de kans dat je erger voorkomt. Kabinet: zorg ervoor dat jeugdzorg en (jeugd)psychiatrie sterk worden en blijven. Ook dat is bescherming van ons land.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Lees ook

Er moet onderzocht worden of verdachten verplicht kunnen worden tot psychiatrisch onderzoek, betoogt Hans Wansink.

Is de dood van Anne Faber de schuld van het systeem? Hoe het kan dat Michael P. geen tbs kreeg, is de vraag die door het land gonst.

Verdachte Michael P. zat vast in een kliniek in Den Dolder. Ex-medewerkers: 'Je wordt regelmatig bedreigd.' (+)

Een roos in de bossen waar het lichaam van Anne Faber is gevonden. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een roos in de bossen waar het lichaam van Anne Faber is gevonden.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Tbs

Strafrechtadvocaat Richard Korver stelt dat een advocaat die zijn verdachte laat praten en daarmee Tbs riskeert een verdomd slechte advocaat is. Een bizarre uitspraak als je bedenkt dat Tbs een behandeling is en geen strafmaatregel. Het is alsof een huisarts een kankerpatient adviseert om niet naar de oncoloog te gaan voor een behandeling.

Daniel Kok, Den Haag

Gewoon normaal

Om aan alle onduidelijkheid en al het onbehagen een einde te maken: met de gewone, normale Nederlander bedoelde de heer Rutte natuurlijk mij.

David Klaver, Alkmaar

Wie is de gewone, normale Nederlander?

Populisme, slogans als 'Normaal Doen' en de verklaringen van Rutte III: over aandacht heeft de gewone Nederlander niet te klagen. Maar, meent historicus Jos Palm, het blijft bij mooie woorden. Echte erkenning is ver te zoeken (+).

Het Nederland van Mark Rutte is allesbehalve gewoon normaal, schrijft Sheila Sitalsing (+).


De scherpste lezersbrieven over premier Ruttes gewone, normale Nederlanders: 'Ben ik abnormaal?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden