Economische lente

Het gunstige economische tij schept ruimte voor het bedenken en doorvoeren van slimme hervormingen.

Xander van Uffelen
Minister Dijsselbloem van Financiën. Beeld ANP
Minister Dijsselbloem van Financiën.Beeld ANP

Terwijl de jongste ramingen over de Nederlandse economie opnieuw gunstig ogen, rakelen politieke partijen toch weer de oude discussie op over wel of niet bezuinigen. De PvdA-bewindslieden Dijsselbloem en Asscher willen niet verder bezuinigen, roepen ze in reactie op nieuwe voorspellingen van het Centraal Planbureau. De relevante oppositiepartijen CDA en D66 willen juist extra ombuigingen om de hervorming van het belastingstelsel betaalbaar te maken. Zo voeren politieke partijen wederom het debat over de zin en onzin van bezuinigingen; een vraagstuk dat tijdens de eurocrisis van 2011-2013 heel relevant was, maar momenteel weinig ter zake doet.

De hamvraag is nu vooral hoe de overheid het economische herstel verder kan faciliteren en vooral hoe op middellange termijn ook de werkgelegenheid kan profiteren. Bezuinigen is dan niet het eerste instrument waarnaar een overheid zou moeten grijpen. Want het bot schrappen in de uitgaven of het zomaar verhogen van belastingtarieven heeft immers nadelige effecten op de economie. De keynesiaans geïnspireerde tegenstanders van bezuinigingen hebben daarvoor terecht gewaarschuwd. Tijdens de crisis was bezuinigen niettemin een verstandig besluit, gezien de grote onrust over de euro en de voorbeeldfunctie van Nederland voor de Zuid-Europese landen.

Die dwingende argumenten om te bezuinigen zijn verdwenen - zeker door het aanzetten van de geldpers door de Europese Centrale Bank. De huidige economische omstandigheden geven juist enige lucht aan de overheid. Dat betekent natuurlijk niet dat de overheid opeens veel extra miljarden moet gaan uitgeven. Gebruik de meevallers gewoon voor het terugdringen van het begrotingstekort.

Het kabinet moet het goede economische weer vervolgens gebruiken om voorstellen te maken over verbetering van de economische structuur. Vooral de al enigszins ingezette hervorming van huizenmarkt, pensioensystemen en gezondheidszorg verdienen een vervolg. De Nederlandsche Bank deed onlangs enkele waardevolle voorstellen om het overdreven sparen voor zowel huis als pensioen anders in te richten. Een goed doordacht plan voor de lange termijn kan Nederland meer helpen dan het zoeken naar een nieuwe bezuinigingspost van een miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden