Economische krimp in de VS valt mee

Achteruitgang in tweede kwartaal 1 procent; in eerste kwartaal 6,4 procent...

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Amsterdam De Amerikaanse economie is het tweede kwartaal veel minder hard gekrompen dan het eerste kwartaal. Analisten reageerden opgelucht op het nieuws. De angst voor een diepe recessie is afgenomen.

Het bruto binnenlands product (bbp) kromp het tweede kwartaal met 1 procent op jaarbasis in vergelijking met het eerste kwartaal. Dit cijfer is vrijdag bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van handel. Het eerste kwartaal slonk ’s werelds grootste economie nog met 6,4 procent. Dat was de grootste daling in 47 jaar. Het bbp van de VS daalt al vier achtereenvolgende kwartalen.

Economen vonden dat de krimp meeviel omdat ze gemiddeld rekenden op een achteruitgang van 1,5 procent, volgens een enquête van persbureau Bloomberg.

Wall Street reageerde positief op de cijfers. De Dow Jones, die al weken stijgt, steeg licht na in het rood te hebben gestaan.

De Amerikaanse consument, goed voor 70 procent van de economie, laat het nog steeds afweten. Amerikanen gaven, onder meer door de snel gestegen werkloosheid en de gedaalde huizenprijzen, 1,2 procent minder uit dan een jaar geleden. Winkels merken dat dagelijks. ‘De detailhandelsomzetten zijn 10 procent lager dan een jaar geleden’, zegt beleggingsstrateeg Ronald Doeswijk van vermogensbeheerder Robeco.

De invloed van consumentenbestedingen is de afgelopen decennia toegenomen omdat Amerikanen steeds vaker geld leenden om hun aankopen te kunnen betalen. De schulden van huishoudens liepen van 1980 tot 2007 op van 67 tot 132 procent van het besteedbaar inkomen.

De recessie heeft een gedragsverandering teweeggebracht. ‘De Amerikaanse consument spaart meer en vermindert zijn schulden’, zegt Doeswijk. Hierdoor houdt de gemiddelde Amerikaan minder over om uit te geven.

Het bedrijfsleven investeerde volgens het ministerie van handel ook minder in het tweede kwartaal. Maar met bijna 9 procent was de achteruitgang veel kleiner dan in het eerste kwartaal, toen bijna 40 procent minder werd geïnvesteerd.

De overheidsuitgaven leverden dankzij de stimuleringsmaatregelen van de overheid een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. De overheidsbestedingen aan onder meer infrastructuur stegen met 11 procent. In het eerste kwartaal daalde ze nog met 4,3 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden