Economische keuzen kabinet vallen goed

Maatschappelijk Nederland heeft dinsdag opvallend mild geoordeeld over de Troonrede en de Miljoenennota. Vakbonden en werkgeversorganisaties prijzen in koor de lastenverlichting van 2,5 miljard euro die het kabinet aankondigde voor zowel burgers als bedrijven....

Anders dan in voorgaande jaren vallen de hoofdlijnen van de begroting in goede aarde. ‘Het kabinet vaart een verstandige koers’, oordelen werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB Nederland. ‘Het kabinet maakt de weg vrij voor constructieve afspraken’, stellen de vakcentrales FNV en CNV. Ze zijn ‘tevreden over de aandacht voor koopkracht en banen’.

Anderzijds blijft de bevolking argwanend. De burgers zijn pessimistisch over de Nederlandse economie in het algemeen en hun eigen koopkracht in het bijzonder, zo blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Koningin Beatrix verwoordde de onzekerheid in de Troonrede. Ze benadrukte het belang van ‘houvast en vertrouwen’. ‘We kunnen de toekomst zelfbewust en met vertrouwen tegemoet zien’, zei ze. Daarvoor is wel de inzet van alle burgers nodig: ‘Samen maken we Nederland sterker.’

Spelbrekers waren dinsdag het Centraal Planbureau en de Raad van State. Zij verwijten het kabinet de rekening door te schuiven. ‘De neergang is nu echt ingezet’, waarschuwt het CPB, dat rekent met een economische groei van 1,25 procent in 2009.

Minister Bos van Financiën verwacht komend jaar een begrotingsoverschot van 1,2 procent, de vierde plus op rij. De staatsschuld daalt tot het laagste niveau sinds 1814: 39,6 procent van het bruto binnenlands product. Werknemers betalen per januari geen WW-premie meer. Dat scheelt op een modaal inkomen 335 euro per jaar. Voorwaarde is dat er afspraken komen over loonmatiging.

De arbeidsparticipatie moet omhoog. Jongeren tot 27 jaar komen niet langer in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Wie na zijn 62ste blijft werken, ontvangt een bonus tot maximaal 4.600 euro per jaar. Vanaf 2011 gaan 65-plussers meebetalen aan de AOW.

De Kamer bespreekt de plannen woensdag en donderdag. De drie coalitiefracties komen met een serie aanvullende wensen, mogelijk via een gezamenlijke motie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden