nieuwsaugustusraming CPB

Economische groei valt in 2020 iets terug, maar koopkracht stijgt 1,2 procent

De economische groei valt volgend jaar weliswaar iets terug, maar zit met 1,4 procent nog altijd ruim in de plus. Ook de koopkracht van werkenden zal in 2020 verder verbeteren. De lonen zullen harder stijgen dan de inflatie. Dat blijkt uit cijfers van het CPB.

Koopkracht gaat in 2020 met 1,2 procent omhoog, evenveel als dit jaar. Beeld ANP
Koopkracht gaat in 2020 met 1,2 procent omhoog, evenveel als dit jaar.Beeld ANP

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft donderdagochtend zijn augustusraming uitgebracht, met economische kerncijfers voor volgend jaar. Deze voorspellingen vormen de basis voor de nieuwe rijksbegroting, de Miljoenennota die het kabinet op Prinsjesdag (17 september) presenteert. Aan de hand van deze nieuwe CPB-raming bepaalt het kabinet hoeveel ruimte het volgend jaar heeft voor extra uitgaven en investeringen.

Ondanks de ‘gure wind uit het buitenland’ gaat Nederland ook in 2020 nog een goed economisch jaar tegemoet, voorspelt het CPB. De werkloosheid zal licht stijgen, maar blijft met 3,6 procent op een historisch laag niveau. De gemiddelde koopkrachtstijging zal 1,2 procent bedragen, evenveel als dit jaar. Voor gepensioneerden zal die koopkrachtverbetering waarschijnlijk lager uitvallen, omdat veel pensioenfondsen er slecht voor staan door de almaar dalende rentestand. Een aantal grote pensioenfondsen moet in 2020 waarschijnlijk de pensioenuitkeringen een klein beetje verlagen.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën houdt - zoals het er nu naar uitziet - volgend jaar voor het vijfde jaar op rij geld over. Dat is voor zover bekend nooit eerder gebeurd, in elk geval niet sinds de Tweede Wereldoorlog. Het begrotingsoverschot is met 0,5 procent wel een stuk lager dan dit jaar (1,2 procent). Dat komt vooral door alle extra uitgaven waartoe het kabinet dit voorjaar al heeft besloten, onder meer voor klimaatmaatregelen en het pensioenakkoord. Als het kabinet op Prinsjesdag nog meer grote nieuwe uitgaven aankondigt, of als de economie sneller dan verwacht achteruit kachelt, kan dat geraamde overschot alsnog omslaan in een tekort.

Het CPB waarschuwt het kabinet alvast dat er slechtere tijden aan zitten te komen. Dat de economie groeit is volgend jaar voornamelijk te danken aan extra bestedingen van consumenten en overheid. Met de export gaat het in 2020 een stuk minder door dreigende handelsoorlogen, de aanstaande Brexit en de recente politieke onrust in Italië. Ook komen er in 2020 veel minder nieuwe banen bij dan dit jaar. De arbeidsmarkt zal dan minder krap worden.

De inflatie was in Nederland dit jaar vrij hoog (2,6 procent) als gevolg van de verhoging van het lage btw-tarief. Dat eenmalige effect is per 1 januari uitgewerkt. De inflatie halveert volgend jaar daardoor naar 1,3 procent, wat positief uitpakt voor de koopkracht.

De staatsschuld zal dankzij het begrotingsoverschot en de groei van de economie verder dalen naar 47,4 procent van het bruto binnenlands product.

Meer over de rijksbegroting

Hoewel het gunstige economische tij langzaam begint te keren, laat het kabinet het geld nog even lekker rollen.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) was vorig jaar trots op het ‘historische’ begrotingsoverschot. Maar is dat op de lange termijn wel houdbaar, of moeten we nu juist meer bezuinigen?

En de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, pleit net als premier Mark Rutte voor hogere lonen. Nederlandse bedrijven zouden best wat meer mogen uitgeven aan lonen in plaats van al die winsten op te potten.

Bedrijven, verhoog de lonen! Dat was de oproep van VVD-leider en premier Mark Rutte midden juni. Maar dezelfde Rutte haalt met zijn belastingbeleid al jaren de kaasschaaf over die lonen, om de staatsschuld zo snel mogelijk af te betalen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden