Economische groei Singapore stijgt tot 10 procent

Singapore heeft de verwachting voor de economische groei naar boven bijgesteld tot 9 à 10 procent. Dat heeft premier Goh Chok Tong maandag bekend gemaakt....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Hij hield de westerse landen als afschrikwekkend voorbeeld voor. Die landen kampen volgens Goh met de nadelige gevolgen van 'onmatigheid in materialisme, in subsidies en in sociale zekerheid. Dat heeft bijgedragen aan een verval van ethische en morele waarden.' Tijdens een door alle tv-zenders uitgezonden toespraak waarschuwde hij de bevolking voor de misvatting dat 'welvaart en geld alle sociale problemen kunnen oplossen.'

In de eerste zes maanden van dit jaar wist Singapore een groei te realiseren van 10,5 procent. Dat leidde tot een bijstelling van de prognoses naar boven; eerder was er uitgegaan van een economische groei voor dit jaar van 6 à 8 procent. Vorig jaar bedroeg dat percentage al een gezonde 9,9 procent.

De groei komt voor rekening van vrijwel alle sectoren van de economie. De financiële sector (banken en verzekeraars) is koploper. In het eerste kwartaal lag daar de groei 23 procent hoger dan in het voorgaande jaar. Daarna volgt de industriële sector, waarbij vooral de elektronica-bedrijven het goed doen. Zo komt ongeveer de helft van de mondiale produktie van disk drives voor computers voor rekening van Singapore.

Het succes van het land, dat over vrijwel geen natuurlijke hulpbronnen beschikt, blijkt overduidelijk uit het nationaal inkomen: Singapore is op die ranglijst, na Japan, het tweede land van Azië. Per hoofd van de bevolking ligt het inkomen met bijna 15 duizend dollar, ruim 26 duizend gulden, nu al boven dat van de Brit en de Nieuw-Zeelander.

Wel heeft Singapore te kampen met toenemende concurrentie van andere Aziatische landen. China en Vietnam hebben aanzienlijk goedkopere arbeidskrachten. Volgens premier Goh zal 'China's enorme transformatie' er voor zorgen dat het zwaartepunt van de wereldeconomie zich naar Azië zal verplaatsen. Maar dat is nog wel een kwestie van enige decennia, schat Goh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden