Economische groei in Duitsland valt tegen

Duitsland zal dit jaar economisch aanmerkelijk minder groeien dan was verwacht. Ook volgend jaar zal het aan 'dynamiek' ontbreken. Dat voorspellen zes vooraanstaande onderzoeksinstituten....

De zes instituten gingen er in oktober nog van uit dat de Duitse economie in 2003 met 1,4 procent zou groeien. In hun jongste rapportage voorzien ze een groei van slechts 0,5 procent. Volgend jaar zal dat 1,8 procent zijn.

Aangenomen wordt dat de Duitse regering nu ook haar eigen groeiprognoses naar beneden zal bijstellen. Tot nu toe gaat ze uit van een groei van 1 procent in 2003 en 2,25 procent volgend jaar. Het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie verwachtten eerder al een groei van minder dan 1 procent.

De Duitse werkloosheid blijft stijgen. Dit jaar komt die uit op 10,4 procent van de beroepsbevolking, in 2004 op 10,5. De inflatie zakt van 1,3 naar 1,2 procent.

Het begrotingstekort zal voor het tweede opeenvolgende jaar boven 3 procent komen. Dit percentage geldt als limiet voor de landen binnen de eurozone. Deze afspraak is bij de invoering van de euro gemaakt omdat grote begrotingstekorten de stabiliteit van een munteenheid kunnen aantasten. Dit jaar komt het Duitse begrotingstekort uit op 3,4 procent van het bruto binnenlands product, volgend jaar op 2,9 procent.

De zes spreken zich ook uit over een reeks hervormingen die bondskanselier Schröder op gang wil brengen. Zo wil hij onder meer de werkgelegenheid uit het slop halen. De onderzoekers noemen deze hervormingen slechts 'een begin', maar wel een stap in de goede richting. Verder is het belangrijk dat de komende twee jaar de belastingdruk niet wordt verhoogd.

In een reactie op het onderzoek zeggen de werkgevers dat het hervormingsprogramma van Schröder op de schop moet. In hun huidige vorm bieden de plannen onvoldoende soelaas, aldus de voorzitter van de werkgeversorganisatie BDI, Michael Rogowski.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden