Economische adviesraad Kamer gooit bijltje erbij neer

De economische adviesraad van de Tweede Kamer, de Raad van Economische Adviseurs (REA), stopt na tweeënhalf jaar en tien ongevraagde rapporten met zijn werkzaamheden....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Het Kamerlid De Nerée van het CDA noemt het besluit van de vijf hoogleraren ‘buitengewoon jammer’. ‘Ik leg de schuld niet alleen bij de REA, maar voor een belangrijk deel ook bij de Kamer.’

Frans de Nerée is de geestelijk vader van de REA. Hij stelde drie jaar geleden voor om een adviesraad van economen in te stellen voor de Tweede Kamer, als tegenwicht voor het Centraal Planbureau – de officiële adviseur van het kabinet.

Het parlement sprak onlangs met de REA. Volgens De Nerée hebben de economen aanstoot genomen aan de kritische toon van veel fracties. Zo vond Paul Tang van de PvdA de adviezen veel te politiek. Ook de SP toonde zich geen groot voorstander van de REA.

Bij die gelegenheid spraken de hoogleraren en de Kamerleden af de situatie nog een jaar aan te kijken. Er zou meer onderling contact komen, en de Kamer zou actiever om adviezen vragen. De Nerée wil op basis van de afspraken nog proberen de economen op andere gedachten te brengen.

De REA heeft in de afgelopen jaren de nodige stof in Den Haag doen opwaaien. De economen adviseerden onder meer om de fiscale aftrek van hypotheekrente af te schaffen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden