Nieuws Cao-lonen

Economisch herstel bereikt met flinke vertraging werknemersportemonnee: cao-lonen stijgen

De cao-lonen zijn in het derde kwartaal van dit jaar gestegen met 2,2 procent meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is de grootste stijging sinds 2009. De loonstijging wordt tegelijkertijd grotendeels teniet gedaan door een bijna even grote stijging van de consumentenprijzen van 2 procent.  

Agenten, militairen, docenten en zorgmedewerkers demonstreren in Den Haag voor meer loon en minder werkdruk. Beeld Freek van den Bergh

Met flinke vertraging bereikt het economisch herstel alsnog de portemonnee van de werknemer. In de crisisjaren na 2008 stegen de lonen hooguit met 1,5 procent terwijl de prijzen van producten (de inflatie) jaarlijks met bijna 3 procent stegen. In 2015 en 2016 begonnen de cao-lonen voorzichtig te stijgen en groeide het inkomen van werknemers iets meer dan dat de consumentenprijzen toenamen. Sinds vorig jaar liggen de stijging van cao-lonen en de inflatie weer dicht bij elkaar. 

Lees verder onder de grafiek

Cao’s in onderwijs en openbaar bestuur

De gemiddelde loonstijging van ruim 2 procent is mede te danken aan afgesloten cao’s in het onderwijs en het openbaar bestuur. Rijksambtenaren kregen er dit jaar 3 procent bij. De regering trok honderden miljoenen extra uit voor het onderwijs nadat basisschoolleraren vorig jaar massaal staakten. 

Ook in andere sectoren werden akkoorden bereikt, onder druk van aangekondigde stakingen en acties. Zo stemde het grondpersoneel op Schiphol in met een nieuwe cao en ook in de bouw werd een nieuw akkoord bereikt. De politie voerde actie voor betere arbeidsvoorwaarden en moet nog stemmen over een onderhandelaarsakkoord. 

De lonen blijven nog wel achter bij de economische groei, dit jaar 2,8 procent volgens het Centraal Planbureau. Werknemers verdienen een grote inhaalslag, vinden de vakbonden. FNV presenteerde in september een looneis voor volgend jaar van 5 procent. De vakbonden organiseren in november een groot protest tegen de afschaffing van de dividendbelasting en voor betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers. 

De cao-lonen, de consumentenprijzen en het economisch herstel

Sigaar uit eigen doos
Opinie - Het is niet reëel om meer koopkracht te eisen en tegelijk steeds meer te verwachten van de publieke voorzieningen. Uiteindelijk is de verzorgingsstaat een sigaar uit eigen doos, schrijft politiek verslaggever Yvonne Hofs.

Het verhaal achter de demonstratie
Reportage -
Twee mannen met een missie en een grote bek: agenten, leraren en zorgpersoneel in actie. Lees het verhaal achter de demonstratie van de publieke sector.

De worstelende vakbond
Interview -
Vakbond FNV worstelt op drie fronten: met de veranderende arbeidsmarkt, de rechtse politiek en het eigen dalende ledental. Voorman Han Busker moet het tij keren. ‘Onze agenda is zo logisch als de pest.’

Strijd tussen arbeid en kapitaal
Analyse - Metaalarbeiders staken, buschauffeurs dreigen hun bussen stil te zetten, rijksambtenaren boycotten vergaderingen. Laait de strijd tussen arbeid en kapitaal op? De bonden lijken met de rug tegen de touwen te staan, maar met de vuisten geheven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.