Economie VS krimpt sterker dan verwacht

De Amerikaanse economie is het eerste kwartaal harder gekrompen dan verwacht. Waar analisten op een krimp van 4,7 hadden gerekend, ging de economie met 6,1 procent onderuit.

Van onze verslaggever Pieter Klok

Dit komt vooral doordat bedrijven veel minder investeren en hun voorraden in hoog tempo afbouwen. Daardoor werd de economie met in totaal 8,8 procent achteruit geduwd. De Amerikaanse consument is juist weer uit zijn schulp gekropen. Daarmee duwde het de economie 1,5 procent voorruit.

‘De consument besloot na september de hand op de knip te houden’, zegt Sep van de Voort, analist bij SNS Securities, ‘maar ondertussen werd alles wel goedkoper. Elke keer als hij tankte, hield hij 30 à 40 euro over. Aanvankelijk spaarde hij dat op. De spaarquote ging van 0 naar 5 procent, maar nu begint hij dat uit te geven’.

Extra uitgaven
De extra uitgaven van de consument zullen zich de komende maanden door de productieketen verplaatsen: van de winkelketens, naar de groothandels, naar de industrie. Doordat de voorraden op alle niveaus zijn afgebouwd, zal dit snel leiden tot een toename van de productie, zo is de hoop.

De grote vraag is echter of de consument blijft uitgeven. Van de Voort: ‘De eerste ontslagronde is geweest. Wie niet bij de slachtoffers hoort, durft de teugels wel weer wat te laten vieren. Maar het is heel fragiel. Veel zal afhangen van hoe hard de werkloosheid de komende maanden oploopt. En of de belastingverlagingen van Obama effect sorteren.’

Amerikanen berekenen de economische krimp door de krimp in een kwartaal om te rekenen naar een jaar. Ten opzichte van een jaar eerder - de maat die in Nederland gehanteerd wordt - is de Amerikaanse economie met 2,6 procent gekrompen. De Amerikaanse economie is nu voor het eerst sinds 1975 drie kwartalen op rij gekrompen.

Voedselbank. (AFP) Beeld
Voedselbank. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden