Economie van Nederland haalt die van VS in

De Nederlandse economie groeit volgend jaar harder dan de Amerikaanse. De belangrijkste oorzaak is de lastenverlichting van zes miljard gulden door het nieuwe belastingstelsel....

Van onze verslaggever

Dat stelt de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in haar halfjaarlijkse Economic Outlook. De economische groei in Nederland komt volgend jaar op 3,9 procent uit, voorspellen de OESO-rekenmeesters. Voor de VS wordt slechts een groei van 3,5 procent verwacht. Dit jaar zal de recordgroei in Amerika (5,2 procent) de Nederlandse met 0,7 procent overtreffen. Het Nederlandse groeipercentage van 4,5 procent is net hoger dan het gemiddelde van 4,3 procent in alle 29 OESO-lidstaten. Volgend jaar zal de gemiddelde economische groei in de belangrijkste geïndustrialiseerde landen met 1 procent terugvallen, voorspelt de OESO.

De krapte van de arbeidsmarkt is de grootste bedreiging voor de groei in Nederland. De OESO voorspelt dat de werkloosheid daalt naar 2,3 procent in 2002. Bij een dergelijk laag percentage is het noodzakelijk dat Nederland de arbeidsreserves aanboort die verstopt zitten in uitkerings regelingen zoals de WAO en de bijstand. De OESO raadt Nederland daarom aan 'te overwegen zowel het niveau van de uitkeringen als het recht daarop, verder te verstrakken'.

De Nederlandse economie groeit dit en volgend jaar harder dan de 3,5 procent die volgens de OESO op lange termijn houdbaar is. De huidige hoge groei vergroot de spanningen in de economie en heeft zijn weerslag op de inflatie. Volgend jaar loopt de inflatie zelfs op tot 4,1 procent. De belangrijkste oorzaak is het nieuwe belastingstelsel dat in 2001 van kracht wordt. Naast de omvangrijke lastenverlichting van 6 miljard gulden verhoogt Nederland ook het hoogste BTW-tarief.

Aangezien het effect van deze belastingoperatie op de inflatie in 2002 wegvalt, rekent de OESO voor dat jaar op een terugval van de inflatie naar 2,5 procent. Voor deze gunstige uitkomst moet Nederland wel 'afzien van het gebruik van financiële meevallers voor nieuwe uitgaven of belastingverlagingen'. De OESO voegt daaraan toe dat de kans bestaat dat de loonontwikkeling in Nederland forser is dan die waarvan de OESO uitgaat. In dat geval stijgt de inflatie wel veel verder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden