Economie nieuws

Brussel Gekloond vlees mag niet op tafel komen bij Europese consumenten , waarschuwde de europarlementscommissie voor Milieu en Gezondheid dinsdag EU-commissaris John Dalli (Gezondheid)....

ANP

Met klonen kan de industrie een identieke kopie maken van een dier. De techniek is inmiddels vergevorderd, maar kloonvleesproductie is nog niet voor consumptie toegestaan. Het parlement stelde vorig jaar maart al dat het geen vlees of andere producten van gekloonde dieren wil. EU-commissaris Dalli heeft dit standpunt echter niet overgenomen.

Liotard (SP) zegt over concrete aanwijzingen te beschikken dat de EU-commissaris binnenkort met de Amerikaanse autoriteiten overlegt hoe kloonvlees aan het publiek kan worden gepromoot. De VS willen kloonvlees wel toestaan. Dalli erkende in een reactie dat hij een dialoog voert met belanghebbenden, waaronder de VS. Hij wil over een half jaar met een standpunt komen.

‘Als wij als parlement nee zeggen, bedoelen we geen ja. Vlees van gekloonde dieren hoort niet thuis in de voedselketen’, aldus Liotard. ANP

Raffinaderij moet uitstoot publiceren
Amsterdam De olieraffinaderijen in het Rotterdamse havengebied moeten voortaan hun uitstoot van schadelijke stoffen openbaar maken. Dat heeft de Raad van State dinsdag besloten, in een zaak die in 2007 door de Stichting Natuur en Milieu was aangespannen. De uitstootgegevens worden door de oliebedrijven (BP, Esso, Shell en Kuwait Petroleum) al geleverd aan de Dienst Centraal Milieubeheer Rijmond (DCMR), die controleert of de normen niet worden overschreden. Maar deze dienst wilde de gegevens niet prijsgeven.

‘Het publiek heeft het recht te weten welke concentraties in de lucht komen’, zegt Sijas Akkerman van Natuur en Milieu. Hij denkt aan de hand van de gegevens van onder meer stikstofoxiden en zwaveldioxide te kunnen bepalen welke beschikbare technieken de luchtverontreiniging zo veel mogelijk beperken. Gebruik van dergelijke technieken is sinds 2007 verplicht.

De rechtbank in Rotterdam stelde Natuur en Milieu al in 2008 en 2009 hierover in het gelijk, waarna steeds hoger beroep werd aangetekend. Een woordvoerder van de DCMR zegt dat de dienst zich nog beraadt over de consequenties van de uitspraak. Ze kan nog niet zeggen wanneer de eerste concentratiegegevens naar buiten worden gebracht.

Lichtmast van boterhamzakjes
Deventer Een lichtmast die zeventig jaar meegaat is maandagmiddag door oud-minister Jacqueline Cramer van Milieu geïnstalleerd in Deventer. De mast is gemaakt van huishoudelijk plastic afval als boterhamzakjes en boterkuipjes, aldus André ter Velde, medewerker van Ingenieursbureau Tauw, het bedrijf dat de mast ontwikkelde. ‘Hij roest niet en de CO2-uitstoot is veel minder dan bij de productie van huidige lantaarnpalen.’ Deventer is de eerste gemeente die de lichtmasten krijgt. Er komen veertig stuks langs een 2 kilometer lang fietspad. Ook Assen en Meppel tonen interesse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden