Economie nieuws

Amsterdam Het gebruik van restwarmte om gebouwen te verwarmen, lijkt in Rotterdam nu toch van de grond te komen. De stad probeerde al langer een bedrijf te realiseren dat restwarmte op een duurzame manier kan verwerken, maar slaagde daar steeds niet in omdat het economisch niet rendabel was. Nu Energiebedrijf E.ON zich bereid heeft verklaard 50 procentsaandeelhouder te worden van het Warmtebedrijf (de rest is in handen de gemeente), is het plan wel interessant. De restwarmte die gebruikt zal worden, komt voorlopig alleen van de Afvalenergiecentrale AVR in Rozenburg. Als alles volgens planning verloopt, is het Maasstad Ziekenhuis over twee jaar het eerste gebouw dat op het warmtenet wordt aangesloten. Daarna moeten woningen en andere gebouwen volgen.

Gebruik restwarmte in R'dam dichterbij

Het Warmtebedrijf moet warmte gaan leveren die gelijk staat aan de gemiddelde warmtevraag van vijftigduizend woningen. Op de website bodemnieuws.nl zegt een woordvoerder van het Warmtebedrijf dat later ook andere bedrijven dan de AVR restwarmte kunnen leveren, om op die manier geld te verdienen. Volgens de woordvoerder wordt al gesproken met een aantal ondernemingen over de levering van afvalwarmte.


SER: Nederland moet koploper worden in biomassa

Amsterdam De Nederlandse economie is er op lange termijn bij gebaat als Nederland investeert in de zogenaamde biobased economy. Bovendien zou een gerichte keuze voor het aanjagen van deze activiteiten bijdragen aan verduurzaming van de samenleving. Tot die conclusie komt de Sociaal Economische Raad (SER) in het deze week gepubliceerde advies 'Meer Chemie tussen groen en groei'. In de biobased economy wordt biomassa (bijvoorbeeld planten en gewassen, maar ook afval als mest en snijafval) gebruikt als grondstof voor de productie van allerlei consumentenproducten. Zo kunnen algen bijvoorbeeld gebruikt worden als bestanddeel voor cosmetische producten en kan van vlas bioplastic worden gemaakt. De nadrukkelijke keuze voor biomassa is volgens de SER een logisch gevolg van de reeds aanwezige activiteiten. Zo is Nederland al sterk in de agro-industrie, de papierindustrie en de chemie. Om te voorkomen dat deze focus op biomassa zal leiden tot verdringing van voedselproductie of bedreiging van de biodiversiteit, pleit de SER voor internationale duurzaamheidsafspraken. De SER is niet de eerste die stelt dat Nederland moet focussen op biomassa. In 2007 kwamen de toenmalige ministers Cramer (VROM) en Verburg (LNV) al tot die conclusie en vorig jaar deden de Energieraad en het Regieorgaan Energietransitie vergelijkbare aanbevelingen.


Inspiratieboek voor duurzaamheid

Amsterdam De ondernemingsraden en kaderleden van vijftien bedrijven hebben, met ondersteuning van FNV, de afgelopen twee jaar samengewerkt in het project Duurzaam Werken. Bedrijven als DSM, Corus, Yara (kunstmest) en Sogeti (ict-dienstverlening) presenteerden vrijdagmiddag in dat kader het Inspiratieboek Duurzaam werken, waarin ze hun ervaringen hebben gebundeld. In het kader van de duurzaamheid is het werk alleen digitaal beschikbaar. Naast tips over hoe een bedrijf kan verduurzamen, geeft het boek een paar aardige inkijkjes. Opvallend: DSM, dat jaarlijks hoog eindigt op meerdere duurzaamheidsranglijsten, blijkt op de werkvloer nog veel te kunnen verbeteren. 'Daar staat denken over duurzaamheid nog in de kinderschoenen', zegt werknemer Wim Dekkers in het boek. 'Er zijn mensen die handschoenen met chemicaliën tussen het restafval gooien.'


Bij Tata Steel gaat het op dezelfde manier. 'Het bedrijf doet een aantal projecten om CO2-emissies terug te dringen, en daar verdient het aan', zegt werknemer Frak Grimberg. 'Maar duurzaamheid op de werkvloer, daar heeft het concern nog nauwelijks oog voor.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden