Nieuws economie

Economie koelt flink af in 2019, maar koopkracht lijdt daar niet onder

De Nederlandse economie koelt dit jaar flink af, meldt het Centraal Planbureau (CPB) dinsdagochtend in zijn nieuwste economische raming. De economie zal in 2019 ‘slechts’ 1,5 procent groeien, veel minder dan het planbureau in december dacht. Zonder gevolgen voor de koopkracht: nog steeds stijging van 1,6 procent - ondanks de hogere energierekening.

Beeld BELGA/BELPRESS

Drie maanden geleden voorspelde het CPB nog dat de economie dit jaar 2,2 procent zou groeien. CPB-directeur Laura van Geest spreekt dinsdagochtend in de nieuwste economische raming van terugschakelen naar een ‘normaler toerental’. Het beeld is vooral versomberd door internationale ontwikkelingen, zoals het handelsbeleid van de VS, de Brexit en de staat van de Chinese economie. De Chinese overheid is bezig schulden af te bouwen, waardoor de economie en de handel daar minder hard groeien.

De wereldhandel groeit minder hard dan eerder geraamd. Ook slaagt de Nederlandse overheid er – door de krappe arbeidsmarkt – niet in de geplande investeringen te doen, onder andere aan infrastructuur en defensie. Daardoor blijft veel geld op de plank liggen. Dat komt het begrotingsoverschot ten goede (dit jaar geraamd op 1,2 procent), maar verlaagt de economische groei.

De koopkracht lijdt niet onder de verslechterde vooruitzichten, hoewel het CPB de verwachte loonstijging voor de tweede keer ietsje naar beneden bijstelt: 2,7 procent (in september ging het planbureau nog uit van 2,9 procent). De recente stijging van de energierekening is volledig in deze koopkracht-raming meegenomen. De prijsstijging van energie wordt – volgens het CPB – dit jaar namelijk gecompenseerd doordat andere prijzen minder omhoog gaan dan verwacht.

Zwakke positie

Het CPB spreekt waarschuwende woorden over de positie van Nederlanders met een zwakke positie op de arbeidsmarkt, zoals lager opgeleiden en flexibele arbeidskrachten. De ervaring van de vorige recessie leert dat zij het hardst worden getroffen als de economie verslechtert.

‘Hervormingen kunnen de onzekerheden voor kwetsbare groepen beperken’, schrijft het CPB bij wijze van oproep aan het kabinet. ‘In de krappe arbeidsmarkt krijgen hoger opgeleiden steeds vaker een vast contract. Het aantal vaste contracten voor middelbaar en lager opgeleiden stijgt veel minder.’ De werkloosheid daalt in 2019 niet verder en zal in 2020 weer stijgen, meent het CPB. Met 4,0 procent is die historisch gezien dan nog altijd erg laag.

China verlaagt economisch groeidoel 
China heeft de economische groeiprognose voor het huidige jaar verlaagd. Tegelijkertijd werd onder meer een forse belastingverlaging aangekondigd en worden miljarden geïnvesteerd in de infrastructuur en kleinere bedrijven, zo bleek dinsdag.
De groei van het bruto binnenlands product zal in 2019 uitkomen in een bandbreedte van 6 procent tot 6,5 procent. Eerder werd nog gesproken van een economische groei van ongeveer 6,5 procent. Daarmee hanteert Peking voor het eerst een bandbreedte in zijn groeiraming, een stap die beleidsmakers meer ruimte geeft om beleid aan te passen. Als de economie uiteindelijk aan de onderkant van de genoemde prognose groeit, zou dat het traagste tempo in bijna dertig jaar zijn. Afgelopen jaar groeide de Chinese economie met 6,6 procent, het laagste tempo sinds 1990.
De Chinese premier Li Keqiang kondigde ook belastingverlagingen aan ter waarde van omgerekend 263 miljard euro. De op een na grootste economie ter wereld heeft veel last van een afkalvende binnenlandse en buitenlandse vraag, terwijl het handelsconflict met de Verenigde Staten ook voor druk zorgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden