Economie India stokt plots

Aan de spectaculaire ontwikkeling van de Indiase economie lijkt een abrupt einde te komen. Oorzaak is een giftige cocktail van een scherpe daling van de groei, oplopende tekorten op de handelsbalans en de begroting, hoge inflatie en een kelderende koers van de roepie.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - De ingrijpende maatregelen die de regering van premier Singh heeft afgekondigd, hebben tot nu toe de crisis alleen verergerd. Zo werd afgelopen woensdag besloten de kapitaalvlucht aan banden te leggen. Dit betekent dat de mensen niet vrijelijk meer roepies mogen omwisselen in andere valuta. Sinds die tijd is de koers van de munt gekelderd naar een alltime low. Vrijdag gingen ook de beurskoersen onderuit. De beursindex kelderde met 4 procent, de grootste daling in twee jaar.

Gevreesd wordt zelfs voor een herhaling van de crisis van 1991 toen het land de schulden niet meer kon afbetalen. Premier Manmohan Singh was toentertijd de minister van Financiën die orde op zaken moest stellen.

Het tekort op de handelsbalans is opgelopen tot 4,8 procent van het bbp. Een van de oorzaken is de massale aankoop van goud en gouden sieraden door de burgers in India. Nadat de goudprijs vorig jaar daalde, kochten de inwoners op grote schaal goud in het buitenland. De regering besloot al in januari hier iets tegen te doen door een importheffing te leggen op goud en goudproducten. Maar dat hielp weinig. In juli importeerde India nog ruim 50 ton aan gouden munten en gouden sieraden. Inmiddels hebben goudimporteurs een vergunning nodig voor elke transactie. Behalve dat goud zeer geliefd is voor sieraden, zien veel Indiërs goud als de beste manier om zich te beschermen tegen de hoge inflatie.

Verwacht wordt dat de economie van India dit jaar met 5 procent groeit. Dat is het laagste percentage in tien jaar en nog maar de helft van de groei van drie jaar geleden. 'In het volgende kwartaal zal dat mogelijk verder dalen tot 4 procent op jaarbasis of nog lager', zei Tarun Kataria, bestuursvoorzitter van de zakenbank Religare Capital, tegen The Economic Times.

Premier Singh liet zaterdag weten dat 'er geen sprake van is dat India terugkeert naar de crisis van 1991'. 'Het grote verschil is dat de roepie nu vrij verhandelbaar is op de internationale financiële markt en onze deviezenreserve groot is.' In 1991 was de deviezenreserve net groot genoeg om drie weken lang de import te kunnen betalen. Nu is dat zeven maanden. Singh hekelde de goudaankopen door de bevolking. 'Wij blijken veel geld te investeren in improductieve bezittingen.'

De koers van de roepie zakte vrijdag naar 62,03 voor 1 dollar. Reden is dat de regering een beperking van investeringen in het buitenland heeft opgelegd. Hiermee komt een einde aan de liberalisering van het kapitaalverkeer die zes jaar geleden werd doorgevoerd.

Economen spreken van paniekmaatregelen. 'Het lijkt wel of deze regering in het donker naar een uitweg zoekt en met oplossingen komt waarvan ze de consequenties niet overziet. De restrictie op de kapitaalvlucht is daar een van', aldus een analist van een Indiase bank. Farmacieproducenten die bezig zijn in andere landen distributieketens op te kopen, zijn daardoor getroffen.

Dat de maatregelen niet goed doordacht zijn, blijkt ook uit het feit dat veel Indiërs financieringsmaatschappijen hebben opgezet in het Midden-Oosten die zogenoemd bedoeld zijn om expats te betalen. Deze worden misbruikt voor speculatie. De beperking van de goudimport heeft geleid tot grootschalige goudsmokkel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden