Economie groeit met 2 procent in 2011

De Nederlandse economie groeit volgend jaar met 2 procent. Dat verwacht het Centraal Planbureau (CPB).

Van onze redactie

Het is voor het eerst dat het bureau voorspellingen doet voor het volgende jaar.

Het begrotingstekort wordt in 2011 geraamd op 4,7 procent van het bruto binnenlands product. Volgens het CPB zal de werkloosheid volgend jaar uitkomen op 6,5 procent, net zo hoog als de geraamde werkloosheid voor dit jaar.

Van der Hoeven

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken reageert gematigd optimistisch: ‘Een toename van de economische groei van 1,5 procent in 2010 naar 2 procent in 2011 is hoopvol en biedt perspectief, maar verhult het feit dat deze groei naar verwachting niet gepaard zal gaan met meer banen en een solide huishoudboekje van de overheid.'

Overheidsfinanciën

De nu gepresenteerde cijfers zijn volgens het CPB nog 'voorlopig'. In de komende weken zal nog uitvoeringsinformatie, eventueel nieuw beleid en andere recente informatie worden verwerkt, wat tot aanpassingen in de ramingen kan leiden, in het bijzonder rond de overheidsfinanciën.

Op dinsdag 16 maart verschijnt de definitieve prognose. Dan geeft het CPB ook een uitgebreide toelichting op de cijfers.

Dit jaar 1,5 procent groei

De verwachtingen voor dit jaar zijn bijna ongewijzigd ten opzichte van een eerdere raming in december. Het CPB gaat nog steeds uit van een economische groei van 1,5 procent en een werkloosheid van 6,5 procent in 2010. Het begrotingstekort wordt nu geraamd op 6,1 procent, 0,3 procentpunt meer dan in december.

Bekijk de ramingen van het CPB hier

Geld (ANP) Beeld
Geld (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden