Economie China groeit weer, zij het met mate

De Chinese economie is in 2012 met 7,8 procent gegroeid. Dat is het laagste percentage sinds 1999. Een harde landing, waarvoor gevreesd werd, is voorkomen doordat de groei in het laatste kwartaal aantrok dankzij nieuwe investeringen in de infrastructuur en een toename van de export met 14,1 procent in december.

AMSTERDAM - Dit is een opsteker voor het nieuwe regime in Peking, dat streeft naar een stabiele groei voor de komende jaren. Duidelijk is dat China de groeicijfers van de jaren tussen 2000 en 2010, van soms meer dan 10 procent, niet vol zal kunnen houden. De groei van 7,8 procent is boven de doelstelling van de regering van 7,5 procent en zelfs boven de door analisten verwachte 7,7 procent.


In het vierde kwartaal zat de groei al weer dicht tegen de 8 procent aan, hoewel die uiteindelijke toch net op 7,9 bleef steken. Zowel de industriële productie als de detailhandelsverkopen overtrof de verwachtingen. Enkele maanden geleden vreesden sommige analisten nog dat de groei in 2012 zou kunnen terugvallen tot 6 of zelfs 5 procent.


'Een groei van 7,9 procent is perfect. Een sterke groei, maar niet sterk genoeg om je zorgen te maken over een hogere inflatie. Dit is precies wat financiële markten willen', stelt Dariusz Kowalczyk, econoom en marktstrateeg van Crédit Agricole in Hongkong. De beurzen in het Verre Oosten reageerden positief op het groeicijfer. Datzelfde gold voor de grondstoffenmarkten. De prijs van olie steeg sterk, net als die van platina en palladium. President Xi Jinping tracht de banengroei in stand te houden zonder dat op de huizenmarkt een nieuwe zeepbel ontstaat en de aangekondigde hervormingsplannen worden ondermijnd.


Inkomensverschillen

Een van de doelstellingen in die hervormingsplannen is het terugbrengen van de huidige inkomensverschillen. De zogenoemde Gini-coëfficiënt, waarin inkomensverschillen worden uitgedrukt, is in 2012 gedaald van 0,477 naar 0,474. Dit is nog altijd hoger dan 0,4 procent, de grens waarboven inkomensongelijkheid tot sociale onrust kan leiden.


Een andere doelstelling is de Chinese economie minder afhankelijk te maken van de export en meer van binnenlandse consumptie. Maar Ma Jiantan, het hoofd van het Chinese Nationaal Statistisch Bureau, verklaarde vrijdag dat dit proces zeer langzaam zal verlopen. Het gemiddelde inkomen in China in 2012 bedroeg 21.810 yuan (2.621 euro), hetgeen te laag is om te verwachten dat de Chinezen snel veel luxe importartikelen zullen gaan kopen. Veel Chinezen geven meer dan de helft van hun inkomen uit aan woonlasten.


De inflatie kwam in 2012 uit op 2 procent, ruim onder de verwachte 2,3 procent. De huizenprijzen stegen met 0,3 procent per maand. De centrale bank van China was daardoor in staat de rente twee keer te verlagen. De export steeg in december onverwacht sterk met 14,1 procent, terwijl een groei van slechts 4 procent was verwacht.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden