Economie China groeit minder dan voorspeld

De groei van de Chinese economie blijft dit jaar iets achter bij de voorspellingen. Toch draait de Chinese economie aanmerkelijk beter dan de andere landen in Azië....

AFP

PEKING

Volgens het Chinese bureau voor de statistiek is het bruto binnenlands product (bbp) met 7,8 procent gegroeid. Dat is een heel procent minder dan vorig jaar en 0,2 procent minder dan was voorspeld.

In september zei minister Zeng Peiyan van planning dat de economie van China ondanks de grote overstromingen en de crisis in andere Aziatische landen goed op koers lag. De groeidoelstelling van 8 procent zou worden gehaald, aldus Zeng Peiyan in september. Maar dat is dus niet gelukt.

Het groeicijfer van dit jaar is het laagste sinds 1991. In 1997 bedroeg de groei van het nationaal inkomen 8,8 procent en in 1996 9,7 procent.

De export bleef dit jaar onder invloed van de Aziatische crisis met ruim 360 miljard dollar op hetzelfde niveau als in 1997. De import daalde met 3,8 procent tot ruim 265 miljard dollar. Dat had tot gevolg dat het handelsoverschot bijna 9,5 miljard dollar groter was dan in 1997 (90 miljard dollar). De industriële productie groeide met 8,8 procent tot ongeveer 485 miljard dollar.

Deze groei van de Chinese economie staat in schril contrast met de ontwikkelingen in de rest van Azië. Hongkong, de voormalige Britse kroonkolonie die op 1 januari van dit jaar werd overgedragen aan de Chinezen, moest deze week zeer teleurstellende cijfers bekendmaken over het derde kwartaal. De economie kromp met 7,1 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 1997. Investeringen, consumptie en export holden achteruit.

Japan, de grootste economie uit de regio, vertoont ook al kwartalen achtereen krimp. Het lopende begrotingsjaar, dat afloopt op 1 april, verwacht de Japanse regering een krimp van 2,2 procent. Het optimisme van de Japanse regering over het einde van de recessie, wordt niet gedeeld door onafhankelijk economen en het IMF.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden