Economen voorspellen medailles niet beter

In de aanloop naar de Spelen in Sotsji verschenen voorspellingen te over. Niet alleen sportanalisten, ook economen deden zo een gooi naar de roem. En wat voorspelt er nu beter dan hun keiharde data?

AMSTERDAM - Economen zijn geen betere voorspellers van Olympische medailles dan sportkenners. Tegenwoordig zijn de Olympische Spelen niet alleen meer een test voor de sporters, maar ook voor economen en deskundigen.

Economen proberen de resultaten van de wedstrijden op voorhand te voorspellen op grond van de welvaart van naties, historische resultaten, sporttraditie, onderwijs en zelfs religie (in sommige islamitische landen kunnen en mogen vrouwen niet of nauwelijks sporten).

Sportanalisten kijken vooral naar de prestaties van individuele atleten in de aanloop naar de Winter- of Zomerspelen. De resultaten van beide methoden komen erg overeen. Zowel de deskundigen als de economen hebben Wit-Rusland in geen enkele top-10 (het land eindigde als achtste) en wel Zuid-Korea, dat niet in de top-10 kwam.

voorspellingen van sportdeskundigen...

Infostrada

Dit sportconsultancybureau gebruikt een algoritme om atleten en teams te kunnen aanwijzen als winnaars op grond van de prestaties in de maanden voorafgaand aan de Spelen. Elke maand worden de voorspellingen bijgesteld. De voorspelling voor de Spelen van Sotsji van begin februari voorspelde dat de VS het medailleklassement zou winnen voor Noorwegen en Canada. De resultaten van Noorwegen, Canada en Duitsland werden overschat, die van Nederland en Rusland zwaar onderschat.

SportsMyriad

Ook Sports Myriad houdt rekening met de prestaties van atleten in de periode voor de Spelen. Hierbij gaat het om Wereldkampioenschappen en Wereldcups. Ook wordt getracht een inschatting te maken van de individuele vorm van de atleten en van mogelijke blessures.

The Wall Street Journal

De voorspelling van de zakenkrant The Wall Street Journal is gebaseerd op interviews met sportexperts plus de resultaten van de atleten in de aanloop naar de Spelen.

In plaats van de medaillewinnaars te kiezen wordt in het model een waarschijnlijkheidsberekening gehanteerd waarmee de kansen worden gewogen die de atleten hebben.

... en van economen

Economisch-Statistische Berichten (ESB)

Groningse economen, onder wie professor Elmer Sterken, hanteren al sinds 2002 een econometrisch model waarmee zij het aantal olympische medailles proberen te voorspellen. Het model rekent met de economische kenmerken van de deelnemende landen. Met hetzelfde soort modellen worden ook economische trends geanalyseerd

Dit rekenmodel komt erop neer dat de welvaart van een land bepaalt hoeveel medailles er op de Olympische Spelen te behalen zijn. Volgens de economen wordt 60 procent van de kans een medaille te halen bepaald door economische factoren. 40 procent van die kans is beïnvloedbaar en hangt af van de hoeveelheid geld die wordt uitgetrokken voor topsportvoorzieningen in een land..

Sporteconomen Wladimir en Madeleine Andreff

Wladimir Andreff is sporteconoom aan de Sorbonne in Parijs en schrijver van het standaardwerk Handboek van de Economie van de Sport. Zij hebben een voorspellingsmodel overgenomen van de Olympische Zomerspelen en voegen daaraan een aantal nieuwe en specifieke variabelen toe. Daartoe behoort onder meer de medaille-oogst van de Winterspelen vanaf 1964.

Ook sportcultuur in zijn algemeenheid - en Olympische cultuur in het bijzonder - wegen mee. Daarnaast is voor elk land de hoeveelheid sneeuw die er 's winters ligt in de cijfers meegenomen, waarbij Nederland in dezelfde categorie valt (geen of nauwelijks sneeuw) als Portugal en Samoa.

Ondanks de talrijke ijsbanen valt Nederland ook niet in de groep van twaalf landen met veel wintersportfaciliteiten, hetgeen de hele lage klassering van Nederland in dit model verklaart.

Voor Nederland zaten de sporteconomen er helemaal naast. Het eindigde op de veertiende plek, met maar zes medailles. Dat alleen al is een afwijking van 18.

Discovery Corps

In deze tijd van big data moet het gemakkelijker worden om de medaille-oogst te voorspellen. De econoom Dan Graettinger en Tim Graettinger van datamijner Discovery Corps hebben met behulp van de krachtigste computers een voorstelling gedaan in de hoop dat met de juiste invoer een goede berekening kan worden gemaakt.

De Graettingers zeggen op grond van data uit het verleden de toekomst te kunnen voorspellen voor hun klanten. Allerlei gegevens van landen werden in een zogenoemd lineair regessiemodel ingevoerd: welvaart, ligging, vrije tijd, religie. In het model met duizenden variabelen werd ook de medailleoogst van de Zomerspelen meegeteld, omdat nog nooit een land een medaille op de Winterspelen had gehaald zonder een op de Zomerspelen

De voorspelling werkte met data over de landen, niet over de prestaties van individuele atleten. Zo dachten de Graettingers beter te kunnen voorspellen dan sportjournalisten en analisten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden