Economen voor veilen van etherfrequenties

De Nederlandse regering doet er goed aan om lering te trekken uit de ervaringen die de VS heeft opgedaan met het veilen van schaarse frequenties voor commerciële radio en tv, voor mobiele telefoons en voor het draadloos versturen van computergegevens....

ANP

ROTTERDAM

Minister Jorritsma van Verkeer stuurde vorige maand de nota frequentiebeleid naar de Tweede Kamer. Daarin wordt een marktgerichtere en efficiënte toewijzing van de schaarse etherfrequenties bepleit. Tot dusver worden golflengten voor radio- en tv-zenders toegewezen onder verantwoordelijkheid van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen en de frequenties voor draadloze communicatie onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Jorritsma weet nog niet precies hoe ze zal inspelen op de snel groter wordende vraag naar frequenties. De nota noemt als mogelijkheden een schaarsteheffing, een openbare aanbesteding en een veilingsysteem, waarbij de vraag opdoemt of toegekende frequenties verhandeld mogen worden. In 1997 zou een begin gemaakt kunnen worden met de marktgerichte aanpak.

M. Bykowski, verbonden aan het Amerikaanse ministerie van Handel, en twee medewerkers van de Universiteit van Amsterdam, M. Olson en A. Schram, bepleiten veiling van frequenties. Sinds 1993 is dat systeem in de Verenigde Staten wettelijk verplicht. Hoewel er pas een begin mee is gemaakt, hebben de veilingen de Amerikaanse schatkist al meer dan een miljard gulden opgeleverd.

Er zijn echter veel methoden om te veilen. Bijvoorbeeld tijdens een openbare bijeenkomst bij opbod, of door een onzichtbaar bod in een gesloten enveloppe. Ook kan het zinvol zijn om gegadigden te laten inschrijven op meerdere frequenties tegelijk. Combinaties van vormen van veilen zijn ook mogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.