Economen PvdA: los schuld staat af

Vier PvdA-economen hebben scherpe kritiek geuit op de plannen van fractievoorzitter Melkert om meer geld te steken in onderwijs en gezondheidszorg....

Van onze verslaggever Toine Berbers

'Een weinig doordachte optelsom' noemt de Groningse hoogleraar F. de Kam de wensenlijst Kracht en Kwaliteit waarin de PvdA-fractie pleit voor zestien miljard gulden eenmalige en negen miljard permanente uitgavenverhogingen. De Kam verwijt Melkert 'gebrek aan toekomstvisie' en vindt het teleurstellend dat de fractie na maanden vergaderen in vijf werkgroepen niet verder is gekomen dan het met elkaar verzoenen van verschillende kortetermijnverlangens.

De kritiek van De Kam en zijn partijgenoten D. Wolfson, B. Jacobs en CPB-directeur H. Don is gebundeld door de Wiardi Beckmanstichting (WBS), het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Hun artikelen komen aan de orde in een debat over de staatsschuld dat de WBS komende maandag houdt. De PvdA mag van de economen niet in de oude fout van potverteren vervallen.

Het viertal is unaniem van mening dat Melkert te weinig oog heeft voor de komende vergrijzing. Wolfson, de éminence grise onder de PvdA-economen, pleit voor solidariteit tussen generaties. 'Als we meevallers terugpompen in de vorm van extra uitgaven of lastenverlichting, zijn we echt verkeerd bezig', schrijft hij. Investeringen zijn alleen gerechtvaardigd als ze 'nieuwe toetreders naar de arbeidsmarkt lokken', en zich terugverdienen, vindt hij.

Jacobs parafraseert een PvdA-verkiezingsleus: 'Het is niet sterk en niet sociaal' om toekomstige generaties de dupe te laten zijn van de verhoging van de uitgaven. De Kam laakt Melkerts uitspraak dat schuldvermindering slechts 'tevreden rentenieren' zou zijn als 'een te beperkte benadering'. Hij pleit voor 'een blijvend overschot van 1 procent op de begroting om de grijze golf op te vangen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden