Economen kraken milieubeleid

Het Nederlandse milieubeleid schiet ook onder het kabinet-Rutte II duchtig tekort. Duurzaamheid wordt in Nederland bemoeilijkt en onduurzaam gedrag juist beloond. Dat blijkt uit een peiling onder toonaangevende economen van het discussieforum Me Judice, waarvan de uitslag vandaag wordt gepubliceerd.

AMSTERDAM - Bijna tweederde van de 45 geraadpleegde economen, onder wie voormalig Wereldbank-econoom Sweder van Wijnbergen, oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg en Lex Hoogduin (ex-DNB), staan kritisch tegenover het Nederlandse milieubeleid. De economen vinden onder meer dat de Nederlandse overheid nog te veel belang heeft bij de verkoop van fossiele brandstof, wat onder meer zou blijken uit de zeer lage energiebelasting voor grootverbruikers in de industrie. 'Parkeren is nog steeds te vaak gesubsidieerd. Er is geen goed systeem voor rekeningrijden ingevoerd. En er wordt een kolencentrale gebouwd. Hoe vuil kan het nog worden in Nederland', zegt Van der Ploeg.


Een kleine meerderheid van de economen (54 procent) vindt dat het bevorderen van economische groei in de praktijk ten koste gaat van het behoud van het milieu. Een kwart van de economen vindt juist het tegenovergestelde. 'Er zijn mogelijkheden om economische groei te koppelen aan investeringen in duurzame technologie', zegt Sylvester Eijffinger. 'Duitsland is een voorbeeld van een land dat leidend op dit gebied is. Waarom stimuleert het kabinet-Rutte II zo weinig investeringen in duurzame technologie?'


Emissierechten

Ruim zes op de tien economen vinden dat het zogeheten EU Emissions Trading System (ETS), het Europese systeem voor verhandelbare CO2-emissierechten, slechts een effectieve rol kan spelen in het bestrijden van CO2-uitstoot als er eerst een prijsvloer wordt vastgesteld. 'Investeerders in schone energie willen zekerheid dat de investeringen rendabel zullen zijn. Een bodemprijs biedt zulke zekerheid', zegt Reyer Gerlagh van de Universiteit van Tilburg. De meeste economen vinden dat er veel te veel emissierechten zijn uitgedeeld.


Het minst eensgezind zijn de economen over de zegeningen van een zogeheten Groen BNP. Iets meer dan eenderde van de ondervraagden is het eens met de stelling dat de politiek zich meer zal inspannen voor het milieu en het tegengaan van de opwarming van de aarde wanneer overheden een 'Groen bruto nationaal product' publiceren, een berekening van de ecologische kosten van economische groei. Bijna de helft van de economen ziet juist geen heil in een Groen BNP. Ze vragen zich af hoe je ecologische kosten kunt kwantificeren. 'We gaan een irrelevante discussie krijgen over de berekeningswijze van een Groen BNP, daar heeft het milieu niets aan', zegt econoom Mathijs Bouman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden