Ecologisch plan Markermeer-IJmeer kost 500 miljoen

Om de ecologie van het Markermeer en IJmeer te verbeteren is een bedrag van 500 miljoen euro nodig. Dat staat in het ontwikkelingsperspectief Markermeer-IJmeer, dat de provincies Flevoland en Noord-Holland donderdag in Lelystad hebben aangeboden aan staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat....

ANP

Het kabinet vroeg de twee provincies in 2006 met een advies te komen voor de toekomst van het Markermeer en IJmeer. Dit verzoek kwam nadat het kabinet had besloten om het Markermeer definitief niet in te polderen. In het advies zou verbetering van de ecologie centraal moeten staan. De natuur in het gebied staat namelijk onder druk. Vogels en vissen hebben het moeilijk, vermoedelijk mede door de verandering van het klimaat. In het ontwikkelingsperspectief staat dat er maatregelen moeten worden genomen.

Zo pleiten de provincies voor de aanleg van landwaterzones, bijvoorbeeld in de vorm van een groot moeras. Ook moet er golfluw en helder water komen langs delen van de Noord-Hollandse kust. Versterking van de ecologie moet de bouw van nieuwe woningen en nieuwe watersportrecreatie in het gebied mogelijk maken. Zo heeft de gemeente Almere plannen om 25.000 woningen te bouwen in het IJmeer.

De plannen voor het Markermeer en IJmeer hangen nauw samen met die bouwplannen en met het plan om het openbaar vervoer tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad te verbeteren. Het kabinet moet in 2009 een besluit nemen over die drie projecten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden