'Ecoducten over wegen ook openen voor mensen'

arnhem Wandelaars binden de strijd aan met minister Eurlings van Verkeer. Hij frustreert hun wens te kunnen oversteken via ecoducten over (snel)wegen....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

De Tweede Kamer heeft in een motie uitgesproken dat dit recreatief medegebruik moet kunnen, tenzij het ten koste gaat van het primaire doel van een ecoduct: het oversteken van dieren.

Het Wandelplatform, koepel van wandelorganisaties en lange afstandspaden, wil dat het medegebruik in besluiten wordt vastgelegd bij geplande ecoducten. Acht zouden er daarvoor in aanmerking komen.

De organisatie staat binnenkort voor de Raad van State om dat medegebruik af te dwingen voor de bouw van ecoduct Rummelaar bij Maarsbergen aan de A12.

Woordvoerder Bernard Heijdeman: ‘Zonder voldoende wetenschappelijk onderzoek staat Rijkswaterstaat wandelaars en fietsers niet toe op dit ecoduct. Het schuwe edelhert zou hiervan hinder ondervinden. Maar in dit gebied zal dit hert helemaal niet willen oversteken. Het komt terecht in een landgoedje omringd door landbouwgebied dat intensief wordt gebruikt. Er is hier geen sprake van een ecologische hoofdstructuur.’

Barrières
Wandelaars krijgen steeds meer te maken met barrières van wegen en spoorlijnen. Om hun tochten te volbrengen, moeten ze steeds verder omlopen, zegt Heijdeman. Spoorwegovergangen worden gesloten en N-wegen opgewaardeerd tot autowegen waardoor oversteken onmogelijk wordt.

Dat is de reden dat de Tweede Kamer zich in 2009 achter de motie van Lutz Jacobi (PvdA) en Ineke van Gent (GroenLinks) schaarde om ecoducten ook open te stellen voor mensen.

Dat mens en dier niet in elkaars vaarwater hoeven te zitten, blijkt bijvoorbeeld uit een onderzoek van het Wageningse onderzoeksbureau Alterra naar het ecoduct Zanderij bij Crailoo bij Hilversum.

De natuurbrug over de Naarderweg en het spoor wordt intensief gebruikt door mensen zonder dat dit stress oplevert bij de passerende dieren. Naast drieduizend wandelaars telden de onderzoekers ook zeldzamere soorten als ree, boommarter, das, bunzing en levendbarende hagedis op de brug.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden