Nieuws klimaatbanen

ECN/TNO: tienduizenden extra banen door Klimaatakkoord, ondanks verlies werk fossiele sectoren

Als Nederland zijn Klimaatakkoord uitvoert komen er 39- tot 72 duizend voltijdsbanen bij in 2030. Voor elke verloren baan in fossiele sectoren zoals kolen en olie komen er zeven klimaatbanen terug. Dat concludeert ECN/TNO in onderzoek dat werd verricht in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Windmolenpark in het IJsselmeer. Onder meer de aanleg van nieuwe windmolens zal werk creëren. Beeld Raymond Rutting

In totaal komen er 42 duizend tot 78 duizend voltijdsbanen bij door maatregelen die voortvloeien uit het Klimaatakkoord, aldus het onderzoek van ECN/TNO. Daarbij gaat het om werk als het isoleren en aardgasvrij maken van huizen, onderzoek en ontwikkeling van apparatuur als warmtepompen, de bouw van windmolens en zonneparken en het plaatsen van laadpalen voor elektrisch vervoer. Daartegenover staat een verlies van 6- tot 11 duizend banen in de olie- en kolensector, bij olieraffinaderijen, tankstations en kolencentrales.

De opdrachtgever van het onderzoek, de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), vertegenwoordigt bedrijven die zich richten op hernieuwbare energie. NVDE vertegenwoordigt naar eigen zeggen ondernemingen met gezamenlijk meer dan 60 duizend werknemers en een omzet van 17 miljard euro. ECN/TNO noemt de onzekerheden over de werkgelegenheidseffecten van het Klimaatakkoord in het onderzoek ‘relatief groot’. Het onderzoek houdt een onzekerheidsmarge aan van ongeveer 30 procent. De uitkomst is onder meer afhankelijk van de vraag hoe arbeidsintensief bepaalde maatregelen zijn en of de klimaatacties worden uitgevoerd door Nederlandse of buitenlandse bedrijven.

CO2-belasting

Het Centraal Planbureau (CPB) was in zijn onlangs gepubliceerde rapport over het Klimaatakkoord minder juichend over de werkgelegenheidseffecten. Die noemt het op de langere termijn ‘marginaal. Het totale klimaat- en energiebeleid heeft een heel beperkt effect op het arbeidsaanbod of de totale vraag naar werknemers.’

De introductie van een CO2-belasting voor bedrijven is door de onderzoekers nog niet meegenomen in hun berekeningen. Vorige week besloot de regering bedrijven toch een heffing op te gaan leggen voor hun CO2-uitstoot. Eerder waarschuwde ondernemersvereniging VNO/NCW voor verlies aan werkgelegenheid als het kabinet de ondernemingen een extra financiële last oplegt.

De bedrijfsheffing past volgens de regering in een beleid om de energielasten voor burgers te verlagen en de industrie meer te laten betalen voor de klimaatplannen. Recente klimaatrapporten van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) speelden een rol bij de introductie van een bedrijfsheffing. Die bureaus concludeerden dat de huidige maatregelen niet genoeg zijn om de klimaatdoelen te halen. Een heffing zou bedrijven aanmoedigen om minder CO2 te gaan produceren.

‘Het Klimaatakkoord creëert een bloeiende economie, met volop klimaatbanen’, stelt de NVDE in een persbericht bij het onderzoek. Ook bediening en onderhoud van energiezuiniger installaties levert banen op. Het kabinet wil een reductie van de uitstoot van CO2 bereiken van 49 procent in 2030. Die vermindering maakt deel uit van het klimaatbeleid om in 2050 de doelstellingen van het Parijs-akkoord te halen om de opwarming van de aarde te verminderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden