ECN scherpt regels aan na schijn van belangenverstrengeling

Oud-directeur Wim Stam van onderzoeksinstituut ECN heeft de schijn van belangenverstrengeling gewekt met het privé exploiteren van windmolens naast zijn werk bij het instituut. Dat schrijft ECN in een verklaring. Het instituut gaat de regels aanscherpen om dit in de toekomst te voorkomen en noemt de schijn van belangenverstrengeling 'onwenselijk'.

Beeld anp

ECN deed intern onderzoek naar aanleiding van een publicatie in de Volkskrant eind januari. Daarin stond dat Stam naast zijn werk als directeur bij ECN in vijf jaar tijd ten minste één miljoen euro verdiende met zijn vier eigen windmolens. Voor de vier windmolens werd in totaal 4,7 miljoen euro subsidie verstrekt. Stam ging vorig jaar met pensioen. Zijn windmolens heeft hij inmiddels verkocht.

ECN stelt nu dat er van directe belangenverstrengeling geen sprake was, maar dat de schijn wel is gewekt. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) liet de Tweede Kamer deze week naar aanleiding van de kwestie weten dat ECN voortaan ook gaat toetsen of nevenactiviteiten 'de schijn' van belangenverstrengeling wekken. Kamp heeft ECN gevraagd de gedragscode integriteit die geldt voor medewerkers van de Rijksoverheid te gebruiken bij het aanscherpen van de regels. Zo'n gedragscode is er nu niet bij ECN.

Als directeur van het ECN-testpark was Stam verantwoordelijk voor het testen van nieuwe windmolens en deed hij onderzoek naar de kwaliteit en effectiviteit ervan en ontwikkelde technologie voor turbines. Ook adviseerde hij het ministerie van Economische Zaken onder meer over een richtlijn voor het plaatsen van windturbines. Tevens leverde Stam samen met andere experts een bijdrage aan een overheidsadvies over de subsidieregeling voor windmolens.

Tegen de Volkskrant zei Stam eerder dat er volgens hem geen sprake was van 'botsende belangen' omdat ECN niet als doelstelling had om windmolens te exploiteren. Ook zei hij dat hij toestemming had gevraagd voor zijn nevenactiviteit. Later bleek dat hij dat niet had gedaan. Hij had zijn eigen windmolenpark in 2009 bij zijn werkgever gemeld, terwijl hij de molens in 2008 kocht.

ECN is een semipubliek onderzoekscentrum dat onder meer adviseert over de hoogte van subsidie voor windenergie. Het instituut is voor ongeveer een kwart afhankelijk van overheidsgeld. ECN is niet winstgevend: in 2014 bedroeg het verlies 16,7 miljoen euro.


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.