ECN-baas Van den Kroonenberg op 63-jarige leeftijd overleden

Prof.dr.ir. H.H. van den Kroonenberg, directeur van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), is vrijdag in zijn woonplaats Alkmaar op 63-jarige leeftijd overleden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In 1986 pleitte Van den Kroonenberg voor een 'doe-universiteit', een universiteit die zich ondernemend opstelt en geen tijd verdoet aan vrijblijvend onderzoek. Als rector magnificus, maar sinds 1989 ook als directeur van het ECN, heeft hij zich ervoor ingezet om technologische kennis dienstbaar te maken aan de samenleving.

Twee jaar geleden uitte Van den Kroonenberg forse kritiek op het regeerakkoord van het paarse kabinet, waarin naar zijn smaak onvoldoende aandacht was besteed aan technologiebeleid. Hij vreesde dat bezuinigingen zouden leiden tot ontmanteling van de technologiestructuur in Nederland. Van den Kroonenberg was ervan overtuigd dat technologische vernieuwingen het bedrijfsleven konden aanjagen en nieuwe werkgelegenheid konden creëren.

Van den Kroonenberg vervulde diverse functies in het bedrijfsleven. Hij was onder meer voorzitter van de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel en had enkele commissariaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden