Eckart Wintzen gaat ijs uit VS verkopen

De excentrieke oprichter van automatiseringsbedrijf BSO (Bureau voor Systeemontwikkeling) Eckart Wintzen heeft een nieuw bedrijf opgericht: Ex'tent. De management- en investeringsmaatschappij, die drie werknemers telt, ondersteunt bedrijfjes die niet alleen winst nastreven, maar ook sociale of ecologische doelstellingen hebben....

ANP

ANP

DOORN

Ex'tent geeft adviezen aan de bedrijfsleiding en koopt van sommige bedrijven ook de meerderheid van de aandelen. Momenteel werkt het nieuwe Wintzen-bedrijf voor vijftien onderneminkjes, variërend van een tweemaandelijks 'tijdschrift voor verantwoord ondernemen' tot een bedrijf dat licenties heeft voor een kunstmatig eiwit, waarmee het hoopt ziektes als Alzheimer en aids te bestrijden.

Dat laatste bedrijf, Pept'immune in de Verenigde Staten, betekent voor Ex'tent de grootste investering in geld. Bedragen wil Wintzen niet noemen.

De grootste klus wordt voorlopig de introductie van het luxe Amerikaanse ijsmerk Ben & Jerry's in de Benelux. Het ijs, dat 9,95 gulden per halve liter gaat kosten, heeft een 'maatschappelijke boodschap', aldus Ex'tent. Het bedrijf heeft een meerderheid van de aandelen van de importmaatschappij voor Nederland en België. Deze maatschappij krijgt een primeur: Wintzen wil in de raad van commissarissen een jongere opnemen van tussen de 14 en 18 jaar. Hiervoor wordt een wedstrijd uitgeschreven onder jeugdige ijsliefhebbers.

De ingrediënten worden zoveel mogelijk verkregen op basis van eerlijke handel: de brokjes chocoladecake zijn afkomstig van een daklozenproject in New York en de tropische noten worden rechtstreeks van de boer gekocht.

De naam Ex'tent is een grapje: het staat voor Eck(hart) z'n tent. De investeringsmaatschappij staat open voor jonge bedrijfjes die lid zijn of willen worden van de Social Venture Network, een organisatie van ondernemingen die zeggen sociaal en ecologisch verantwoord te werken. 'En verder moeten de bedrijfjes gewoon leuk zijn, we willen geen saaie uitvindingen op het gebied van software', licht Wintzen de filosofie toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden