Echtgenote van Erdogan: harem was leerschool

Ermine Erdogan, de echtgenote van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, heeft met uitlatingen over de harem in het Ottomaanse Rijk voor opwinding gezorgd. De presidentsvrouw noemde de Ottomaanse harem 'een leerschool om vrouwen voor te bereiden op het leven'.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

'De harem was een school voor de leden van de Ottomaanse dynastie en een onderwijsinstelling om de vrouwen voor te bereiden op het leven', verklaarde Ermine Erdogan, beschermvrouwe van diverse Turkse vrouwenverenigingen en liefdadigheidsinstellingen. De echtgenote van Erdogan deed haar uitspraken tijdens een publiek optreden in de Turkse hoofdstad Ankara, dat door meerdere televisiezenders werd uitgezonden.

Tijdens het Ottomaanse Rijk (1299-1922) werden in de harem de courtisanes van de sultan bijeengebracht. Voor de haremvrouwen golden strenge regels waaraan ook de sultan zich moest houden. Zo waren er strikte voorschriften rond de keuze van het onderwijs aan de vertrouwelingen en favoriete vrouwen. Zo kregen ze les in literatuur, muziek en vreemde talen. Dat was allemaal bedoeld om de sultan te vermaken, soms ook seksueel.

Net als haar echtgenoot is Emine Erdogan overtuigd aanhanger van de islam en bewonderaarster van het grootse Ottomaanse Rijk, op wiens overblijfselen door Kemal Atatürk de huidige moderne staat Turkije werd opgericht.

Protest

Ermine Erdogans uitspraken over de harem werden op sociale media fel bekritiseerd. Zo tweette universiteitsstudente Özlem Kurumlar: 'Ten tijde van sultan Murat III was een boek wel het laatste wat de harem binnenkwam'. Sultan Murat III uit de 16e eeuw, had met meer dan 1.200 vrouwen een van de grootste harems van de wereld.

President Erdogan riep eerder deze week ook al de woede van geëmancipeerde Turken over zich af, toen hij op internationale vrouwendag zei dat een vrouw 'in eerste plaats een moeder' is. Hij krijgt al langer het verwijt de samenleving steeds meer islamitische waarden op te leggen en de rechten en waardigheid van vrouwen in te perken.

Vorige zomer nog plaatsten duizenden Turkse vrouwen een foto van hun rug op social media. Om te protesteren tegen Erdogan, die een groep vrouwen afviel omdat zij hun rug naar hem keerden tijdens een bijeenkomst in de Turkse provincie Igdir.

Het protest was de zoveelste ludieke actie door Turkse vrouwen. Eerder tweetten zij onder de hashtag #geliyorterlik (de slipper komt eraan) massaal foto's van hun schoenen om parlementslid Aylin Nazliaka te steunen, nadat ze ruzie had gekregen met mannelijke parlementariërs van Erdogans AK-partij over huiselijk geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden