Echtelijke twist? Neem wat zoet, dan is het zo weer goed

VAN ONZE VERSLAGGEVER BARD VAN DE WEIJER

AMSTERDAM - Een lage bloedsuikerspiegel kan echtelieden lelijk in de weg zitten. Sterker, een tekort aan glucose kan er zelfs toe leiden dat echtparen elkaar eerder agressief benaderen, blijkt uit een studie die is gepubliceerd in PNAS. Even iets zoets eten als je chagrijnig wordt, kan helpen een huwelijkstwist in de kiem te smoren en wellicht zelfs een bijdrage leveren om huiselijk geweld te verminderen.

Dit beweren althans onderzoekers van de Ohio State University. Hun studie laat volgens hen zien dat eenvoudige oorzaken van agressief gedrag in relaties vaak over het hoofd worden gezien. Er is zelfs een term voor bedacht: hangry, een samentrekking tussen het Engelse hungry (hongerig) en angry (boos). Veel mensen weten dat ze knorrig worden als ze honger hebben, zegt onderzoeksleider en hoogleraar psychologie Brad Bushman.

De onderzoekers volgden 107 getrouwde stellen gedurende 21 dagen. Om te bepalen hoe boos de echtgenoten waren, werd hen aan het eind van elke dag gevraagd naalden in een voodoopop te steken - waarbij de pop hun echtgenoot representeerde. Elke respondent kreeg 51 naalden en de hoeveelheid naalden die hun 'echtgenoot' kreeg te verwerken, representeerde zijn of haar boosheid. De partner was bij deze handeling overigens niet aanwezig. Ook werd van elke proefpersoon dagelijks voor het ontbijt en 's avonds het glucosegehalte in het bloed gemeten. Het resultaat: hoe lager de bloedsuikerspiegel, des te meer naalden de wederhelft te verduren kreeg.

Volgens Bushman was het effect van het glucoseniveau overduidelijk. Zelfs bij echtparen die hun relatie als goed omschreven, leidde een lagere bloedsuikerspiegel tot meer naalden. De verklaring voor de toegenomen agressie schuilt erin dat zelfbeheersing energie vergt van het brein. Als die in onvoldoende mate aanwezig is, zou dit eerder leiden tot agressief gedrag, aldus de onderzoekers. Hun advies: eet voor een lastig gesprek met je geliefde eerst iets suikerhoudends.

Een opmerkelijke studie, zegt Edith Feskens, hoogleraar voeding en het metabool syndroom aan de Wageningen Universiteit. Volgens Feskens is er nog niet veel onderzoek verricht naar het effect van glucose op mogelijk agressief gedrag, behalve onder patiënten met diabetes. Bij hen is bekend dat een lage glucosespiegel soms kan leiden tot agressiever gedrag. 'Het gaat bij diabetespatiënten echter om flinke schommelingen. Dat er kennelijk ook een effect is bij niet-patiënten is opmerkelijk', zegt Feskens. 'Als het onderzoek goed is uitgevoerd, zijn de uitkomsten zeker interessant.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden