Echte vrienden heeft Peper niet in Den Haag

Dat Peper als een 'zonnekoning' heeft geregeerd over Rotterdam, staat voor iedereen vast. Maar vooralsnog is niet aangetoond dat hij politieke hoofdzonden beging....

Van onze verslaggevers Jan 't Hart en Lidy Nicolasen

Het voorzichtige speculeren over het politieke lot van PvdA-minister Bram Peper is begonnen. Den Haag maakt zich zorgen. De berichten dat hij als burgemeester van Rotterdam al te slordig omging met gemeenschapsgeld zwellen aan, maar nog trekken de parlementariërs hun handen niet van hem af. We moeten wachten op Rotterdam, zeggen ze. Behoedzaam maakt Den Haag zich op voor de slotakte in de affaire-Peper.

Een dag of tien, is de inschatting, dan zullen de kaarten op tafel liggen. 'Half december dacht ik nog: dit loopt met een sisser af. Nu weet ik het niet meer. Ook om me heen zie ik zorgelijke gezichten. Ik hoop dat er snel helderheid komt. Peper dreigt anders te slijten', zegt een Kamerlid, dat evenals andere politici niet geciteerd wenst te worden.

In PvdA- en D66-kringen is verboden in het openbaar over Pepers lot te speculeren. 'We hebben gisteren opdracht gekregen er niks over te zeggen. Maar het wordt wel steeds spannender. De ontknoping nadert', zegt een PvdA'er.

Peper zelf ging deze week opnieuw in de aanval. Zijn woede richt zich op de Rotterdamse onderzoekscommissie, die binnenkort met haar conclusies komt. 'Slim van hem', zeggen ze in de VVD. 'Als het om zoveel geld gaat...'

Hoogst geïrriteerd is Peper over de Rotterdamse lekken. In Den Haag zien velen er juist het bewijs in dat Peper flink wat vijanden heeft gemaakt in Rotterdam. 'Je moet in de gaten houden dat de integriteit van een persoon in het geding is. Als je nu gaat speculeren, geef je zijn vijanden misschien alle kans. Je moet er voor waken dat je niet meewerkt aan zo'n verkeerde beeldvorming.'

De jongste onthullingen dateren van eind vorig week. Peper kreeg de gewraakte publicaties tijdens de ministerraad onder ogen. Hij vertrok aangeslagen, maar na het weekeinde was zijn strijdlust terug.

'Hij moet nu voorkomen dat er straks een rapport ligt met conclusies die politiek beladen termen bevatten. Altijd gaat het m'ar om een paar woorden die fataal blijken te zijn.'

Gewezen wordt op de gewraakte termen in het rapport over de Bijlmer-enquête of de woorden op grond waarvan de Zuid-Hollandse commissaris van de koningin Leemhuis opstapte.

Dat Peper als een 'zonnekoning' heeft geregeerd over Rotterdam, staat voor iedereen vast. Maar vooralsnog is niet aangetoond dat hij geld in eigen zak stak of andere politieke hoofdzonden beging.

'De grens tussen privé en werk vervaagt gemakkelijk. Zeker bij burgemeesters. Alles wat tot nog toe boven tafel is gekomen, is diffuus. Pas als blijkt dat hij echt fraudeerde, moedwillig geld in eigen zak heeft gestoken, is het met hem gedaan', zegt een senator.

Vanuit Den Haag voert Peper een eenzame strijd. Echte vrienden maakte hij niet. 'Een enige man. Intelligent, een beetje gek ook', is een veelgehoorde typering. Maar ook dat hij sociaal onhandig is. 'Iedereen kijkt van een afstand toe hoe hij zich hier uitworstelt', zegt een partijgenoot.

Steun is er van collega-minister Van Boxtel, die namens het kabinet de affaire behandelt. Met de andere ministers is de band minder hecht. Premier Kok verklaarde een paar maanden geleden hem 'bij de huidige gegevens' op zijn woord te geloven. Sindsdien dienden nieuwe gegevens via de media zich aan. Ook voor Kok, die zich ergert aan de lekken, reden om zorgelijk te kijken.

Nog praat niemand over wat er moet gebeuren als het rapport ongunstig uitpakt. 'Er zitten scenario's in de achterhoofden van premier Kok en PvdA-fractievoorzitter Melkert', weet een ingewijde. 'Als het misgaat, gaat het snel.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden