Lezersbrieven

Echte probleem van de PvdA zijn de duurbetaalde baantjes

De ingezonden brieven van donderdag 23 maart.

Redactie
André Doorlag: 'De werkelijke oorzaak van de deconfiture van de PvdA is dat de rekening is neergelegd bij de minst draagkrachtigen.' Beeld anp
André Doorlag: 'De werkelijke oorzaak van de deconfiture van de PvdA is dat de rekening is neergelegd bij de minst draagkrachtigen.'Beeld anp

Brief van de dag: Verjonging is géén oplossing, PvdA

En weer een pleidooi voor verjonging als panacee voor problemen bij een politieke partij, nu de PvdA. Jeremy Corbyn en Bernie Sanders hebben wel bewezen dat je niet jong hoeft te zijn om jongeren te inspireren en te motiveren. In het buitenland begin je pas op je 60ste, want dan word je geacht voldoende levenservaring en wijsheid te hebben, hier ben je dan al afgeschreven.

Maar de werkelijke oorzaak van de deconfiture van de PvdA is dat de rekening van de banken- en financiële crisis door grote bezuinigingen in de zorg en de sociale zekerheid, is neergelegd bij de minst draagkrachtigen. Ook zijn de belastingen steeds meer verschoven van kapitaal naar arbeid. Dat er zoveel verborgen armoede en voedselbanken zijn, is een schande voor dit 'supergave' land. Met dank aan de PvdA. En figuren als Kok en Bos hebben met hun duurbetaalde baantjes de PvdA geen goed gedaan.

De PvdA is steeds meer bemenst met D66'ers en VVD'ers. We zien dus de merkwaardige paradox dat er geen tijd is die zo geschikt is om een sociaal-democratische politiek te voeren als deze tijd, want we lopen tegen de grenzen van de groei aan en 'delen' zou nu het mantra moeten zijn dat politiek door de sociaal-democratische partij de rug is toegekeerd. Nu maar hopen dat GroenLinks niet in dezelfde val zal lopen.

André Doorlag, Groningen

Onhandig

De ophef rond de uitspraak van minister Dijsselbloem over drank en vrouwen komt doordat dit gezegde in vertaling letterlijk wordt genomen. Het staat echter voor luxe en vertier in het Nederlandse idioom.

Natuurlijk is de uitspraak van oorsprong seksistisch, maar die betekenis geven wij er niet meer aan. Minister Dijsselbloem kan dus struikelen over een wat onhandig gebruikte metafoor: zo invloedrijk is taal.

Marike Lindhout, Amsterdam

Marike Lindhout: 'Minister Dijsselbloem kan dus struikelen over een verkeerd vertaalde metafoor.' Beeld reuters
Marike Lindhout: 'Minister Dijsselbloem kan dus struikelen over een verkeerd vertaalde metafoor.'Beeld reuters

Waarheid

'Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om vervolgens mijn hand op te houden.' De Italiaanse sociaal-democratische leider Pittella is hevig verontwaardigd over deze opmerking van onze minister Dijsselbloem.

Waarom? Omdat er een grond van waarheid in zit?

Hans van Wijk, Lelystad

Fijn spreekwoord

Dijsselbloem moet tegen de verontwaardigde zuiderlingen zeggen dat we in Nederland een mooi spreekwoord hebben: 'Wie de schoen past, trekke hem aan.'

Eric Holleman, Voorschoten

Rouwende dieren

Het artikel over wellicht rouwende apen deed me denken aan de twee scholeksters in mijn tuintje eind jaren tachtig. Een aanhoudend, dwingend geschreeuw deed me kijken wat er aan de hand was.

Er lag een dode scholekster met daarnaast haar of zijn schreeuwende partner. Dit is rouw en verdriet, hoorde en zag ik. Ik ging weer naar binnen, het duurde nog uren, het sneed door de ziel.

Daarvoor had ik een hekel aan scholeksters (te groot, te aanwezig, roofzuchtig, brutaal en een akelige stem); nu kunnen ze bij mij niet meer stuk. Sinds dit voorval kijk ik met totaal andere ogen naar dieren, een beetje anders naar mensen ook.

Janna de Vries, Groningen

Gezonde frikadel?

Elk initiatief om mensen gezonder te laten eten juich ik toe. Dat twee artsen in Leende de bewoners van hun dorp zover hebben gekregen dat ze over hun voeding zijn gaan nadenken, vind ik top.

Maar als mensen vervolgens denken dat een frikadel gezonder is dan een kroket, dan is er toch iets niet goed gegaan. En denken dat de koolhydraatarme lunch van de plaatselijke snackbarhouder een gezonde lunch is, is een misvatting.

Dat je kunt afvallen door het eten van minder koolhydraten en daarbij zelfs van je diabetes af kunt komen, dat klopt helemaal. Het gunstige effect van 'geen snoep, koek, frisdrank en minder aardappelen, rijst, pasta' is bewezen. Maar door het weglaten van alle zetmeelrijke producten kun je tekort krijgen aan bijvoorbeeld vitamine B en jodium. Ook bestaat het gevaar dat je te weinig voedingsvezels binnenkrijgt, waardoor je obstipatie kunt krijgen. Tevens is het eten van veel verkeerd vet slecht voor je hart.

Gelukkig is er een verstandige vrouw in het dorp die zegt dat je je niet gek moet laten maken en gewoon zelf bewust moet omgaan met voeding. Helemaal mee eens. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Klaske Bakker, Elst

De Caribische eilanden

Op Sint Eustatius hebben wij de VS met een saluutschot voor het eerst feitelijk als staat erkend. Op Saba bevindt zich de hoogste berg van Nederland. En op Bonaire bevindt zich de duurste riolering van Nederland en zelfs van de wereld... Maar in de kaartjes bij de spread over de samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer ontbreken deze Nederlandse Caribische eilanden geheel. De lage opkomst en het gebrek aan motivatie aldaar om te gaan stemmen kunnen toch absoluut geen reden zijn om dit deel van Nederland zomaar weg te laten?

Gerrit van der Meij, Den Haag

Gerrit van der Meij: 'De lage opkomst kunnen toch absoluut geen reden zijn om het Caraïbisch deel van Nederland zomaar weg te laten in overzichten?' Beeld getty
Gerrit van der Meij: 'De lage opkomst kunnen toch absoluut geen reden zijn om het Caraïbisch deel van Nederland zomaar weg te laten in overzichten?'Beeld getty

Nonsens

Het is natuurlijk nonsens dat een verkeerslicht geen verkeerslicht zou kunnen heten als er geen verkeer is, zoals Dirk Kuiper stelt. Een wasmachine zonder was is nog steeds een wasmachine. Een vaas zonder bloemen is nog steeds een vaas. Een brief die nergens over gaat is nog steeds een brief

Freek de Bos, Groningen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden