Echte paardenman voor alle koninklijke vervoer

Bekend bij het grote publiek werd hij eigenlijk pas in 1971, toen cabaretier Wim Sonneveld in zijn rol als opperstalmeester vertelde hoe op Koninginnedag de geschenken aan ‘kannegin’ Juliana achter de rododendrons werden ‘gesodemieterd’....

De zaterdag in een ziekenhuis in het Zwitserse Chateau-d’Oex op 89-jarige leeftijd overleden Willem Frederik Karel (Freek) Bischoff van Heemskerck had echter nog wel wat andere wapenfeiten om trots op te zijn dan de figuratie in een klassiek geworden tekst van Michel van der Plas.

Zo wist hij, ondanks de rookbom die ontplofte in de Raadhuisstraat, op 10 maart 1966 de trouwstoet van prinses Beatrix en prins Claus in goede banen door Amsterdam te loodsen. Er was namelijk op ongeregeldheden gerekend en de dagen ervoor was met de paarden geoefend rustig te blijven bij knallen en opstootjes. De Gouden Koets werd op een geheime plek gestald, zo geheim dat zelfs de beledigde Amsterdamse politie er niet van op de hoogte werd gesteld.

Dergelijke discretie was de hoffunctionaris wel toevertrouwd. Net als de zorg voor de paarden, want hij was een echte paardenman, al had hij de verantwoording voor alle transportmiddelen van het Koninklijk Huis. Dus inclusief de lease-Ford waarin de koninklijke familie sinds de jaren vijftig werd vervoerd. Ford was weliswaar niet de keus van prins Bernhard geweest, die had liever een contract met Mercedes gesloten, maar de opperstalmeester kon hem ervan overtuigen dat het in de jaren vijftig in Nederland nog niet handig was om het Nederlandse hof in een Duitse auto te laten rijden.

Bischoff van Heemskerck kón dat ook zeggen tegen de prins, want zijn oorlogsverleden was onberispelijk. Tijdens zijn studie medicijnen in Utrecht trad hij toe tot het studentenverzet. Hij was in de zomer van 1940 met een aantal vrienden bezig de overtocht naar Engeland voor te bereiden. De groep werd door verraad opgepakt en de rest van de oorlog heeft Freek Bischoff van Heemskerck doorgebracht in de gevangenis van Scheveningen, maar vooral in concentratiekamp Sachsenhausen. Daar werd hij in april 1945 door de Russen bevrijd, om pas op 16 juli 1945 naar Nederland te worden gerepatrieerd.

Na de oorlog ontbood koningin Wilhelmina hem op paleis Het Loo, waar hem de functie van eerste stalmeester werd aangeboden. Die betrekking heeft hij 34 jaar, tot en met de troonsbestijging van koningin Beatrix, vervuld.

Bischoff van Heemskerck was de man die op Prinsjesdag op het voorste paard zat van de zes die de Gouden Koets trekken. Maar hij bemoeide zich niet alleen met hooggeplaatste paardengebruikers. Hij was ook ere-voorzitter van de Federatie Paardrijden Gehandicapten en president van de Oorlogsgravenstrichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden