Echte Don mijdt Milton Keynes

VAN ONZE CORRESPONDENT

LONDEN - Willen de ware Dons opstaan? Zijn het de zakenmensen die Wimbledon F.C. tien jaar geleden hebben verhuisd naar Milton Keynes? Of zijn het de fans die de cultclub hebben doen herrijzen in Zuidwest-Londen? Dat is morgen de inzet bij de beladen bekerwedstrijd MK Dons - AFC Wimbledon.

'Naar Milton Keynes reizen om de wedstrijd te zien? Ik ga nog liever met mijn schoonmoeder naar het tuincentrum.' De woede overheerst bij de 34-jarige Wimbledon-fan Simon Wheeler als de juridische erfgenaam van de Londense club ter sprake komt.

En niet alleen bij hem. Weinig Wimbledon-fans zullen de reis van 90 kilometer naar Buckinghamshire afleggen. Het treffen in de tweede ronde van de FA Cup rijt oude wonden open. Wimbledon zat al elf jaar zonder stadion toen het Milton Keynes Stadium Consortium in 2001 aanklopte. Projectontwikkelaar Pete Winkelman was op zoek naar een bespeler van zijn stadion, dat deel uitmaakte van een nieuw winkelcentrum. Tot woede van zijn achterban ging de Wimbledon-voorzitter akkoord met de 'overname'. Maar het duurde niet lang of Winkelman was gedwongen de clubnaam te veranderen in MK Dons.

Waar MK Dons zou uitgroeien tot de meest gehate club van Engeland, was Wimbledon de geliefste - de blauw-gele voetbalanarchisten uit de tenniswijk. Op 14 mei 1988 juichten zelfs de fans van de tegenstander toen Dennis Wise, Vinnie Jones en andere leden van de Crazy Gang op Wembley het grote Liverpool van Bruce Grobbelaar, Alan Hansen en Peter Beardsley met 1-0 vesloegen.

Maar het succes kon niet eeuwig duren voor Wimbledon. Als gevolg van de voetbalramp op Hillsborough in 1989, waarbij 96 Liverpool-fans het leven lieten, bepaalde de voetbalbond dat clubs in de hoogste divisies stadions met louter zitplaatsen moeten hebben. Aan deze eis kon het oude, knusse Plough Lane niet voldoen. Vanaf 1991 moesten The Dons de thuisduels spelen in het stadion van Crystal Palace. Langzaam kwijnde de club weg.

Na Winkelmans vijandelijke overname richtten de clubloze fans AFC Wimbledon op, waarbij de letters AFC staat voor A Fans' Club. Het doel was een terugkeer naar het betaald voetbal en de clubgeschiedenis bood inspiratie. Elf jaar voor de memorabele Cup Finale tegen Liverpool speelde Wimbledon nog bij de amateurs.

De lange tocht begon met wedstrijden in parken. Het vertrouwde Plough Lane had plaats gemaakt voor nieuwbouw. In zeven jaar promoveerde het Ware Wimbledon vijf keer. Sinds vorig jaar speelt het in League Two. De AFC heeft vanwege haar buurtwerk de Big Society Award ontvangen van premier Cameron. Voorzitter Erik Samuelson verdient één guinea per jaar voor zijn werkzaamheden.

Deze gepensioneerde accountant reist morgen wel naar Milton Keynes, al zal hij geen stap in de bestuurskamer zetten. Ook zegt hij liever glas te kauwen dan dat hij een sandwich van Winkelman aanneemt. En wat doet Simon Wheeler? 'Naar de kroeg, tenzij ze de wedstrijd daar uitzenden. Ik wil niets met MK Dons te maken hebben. Het geld dat ik anders had uitgegeven aan een kaartje, heb ik in onze clubkas gestort.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden