Echt vlees, hooguit een tikje taai

Het siste en bruinde in de pan als gewoon vlees en smaakte ook zo, vonden de gelukkigen die maandag een hapje mochten nemen van 's werelds eerste kweekvleeshamburger.

LONDEN - 'It's a small bite for man, but a big burger for mankind.'


Zoiets, of woorden van minstens vergelijkbare historische strekking hadden we toch wel verwacht bij de vuurdoop van de eerste kweekvleeshamburger ter wereld. In vergelijking daarmee vielen de reacties van de proevers die als eerste het mes mochten zetten in de hamburger van twee ton enigszins tegen.


Hij smaakt een beetje flauw, vond de Oostenrijkse voedselwetenschapper Hanni Rützler. 'Van mij had er wel wat zout op gemogen.' Een tikje taai, vond de Amerikaanse schrijver/journalist Josh Schonwald. Maar, zo verzekerden beiden, hij smaakt wel naar echt vlees.


Dat was wat iedereen wilde horen, want dat was het antwoord op de hamvraag die media uit de hele wereld naar Londen had gelokt om verslag te doen van de presentatie van de eerste kweekvleesburger, gemaakt door de Nederlandse hoogleraar Mark Post: smaakt-ie wel of niet naar 'echt' vlees. Ja dus.


Logisch, vond Post, die nuchter bleef onder alle aandacht. Want de hamburger was ook gemaakt van echt vlees. Weliswaar opgekweekt in een laboratorium in plaats van in een koe, maar toch: 20 duizend spiervezeltjes op elkaar geplakt tot een hamburger.


Het was een drukte van belang, maandagochtend voor de Riverside Studio's in Londen. Drie satellietwagens stonden voor de deur geparkeerd. Binnen verdrongen zich zo'n tweehonderd journalisten uit onder meer de VS, Brazilië, Japan, China, Nieuw-Zeeland, Engeland, België en Duitsland om een plaatsje vooraan te bemachtigen.


In de lobby gonsde het van 'life changing technology'en 'a new era for meat eating'. De Chinese presentatrice van staatszender CCTV wilde weten of Europeanen kweekvlees niet eng vonden. Omgekeerd wilden wij van haar weten hoe kweekvlees in China zou worden ontvangen. Positief, maar afwachtend, was het beleefde antwoord.


Geldschieter

Toen het uur U was gekomen, werd het hele gezelschap de tv-studio binnengeleid waar een demonstratiekeuken was opgesteld met een tweepits gasplaatje. Om te beginnen werd een introductiefilmpje vertoond dat quasi en passant onthulde wie de mysterieuze geldschieter was die zes ton (euro) in het project had gestoken.


Sergey Brin dus, een van de mannen achter Google, die zelf niet was gekomen, maar een videoboodschap had gestuurd. Eén keer in de zoveel tijd dient zich een nieuwe techniek aan die het in zich heeft om de wereld te veranderen, aldus Brin. Kweekvlees zou zo'n techniek kunnen zijn. Beter voor het milieu, beter voor klimaat, beter voor de dieren ook, want uit één plukje cellen, genomen van een levende koe, kunnen tonnen vlees worden gekweekt.


Daarna werd Post op het podium gehaald door ITV-sterpresentatrice Nina Hossain voor het 'historic event': de onthulling van de eerste hamburger van kweekvlees, tot dan toe verborgen onder een zilveren cloche. Een schijf rood vlees, in uiterlijk nauwelijks te onderscheiden van een doorsneeburger. Misschien iets bleker, aldus de Britse chef Richard McGeown die was aangezocht om de meest besproken burger ter wereld te bakken. In zonnebloemolie met een klontje boter. 'Voor de smaak.'


Ook dat ging niet anders dan we van een hamburger gewend zijn. Licht sissend kreeg het kweekvlees een bruin korstje, waarna hij werd geserveerd naast een broodje met een schijfje tomaat en sla. Zonder ketchup, tot verdriet van de Amerikaan Schonwald. Verrassend echt, vond hij het mondgevoel. Maar wel een tikje droog. Minder sappig dan gewoon vlees, meende ook Rützler. Dat was verklaarbaar, aldus Post. Anders dan een gewone hamburger bevatte deze geen vet. Daar werken ze nog aan. 'Dit is nog maar een begin.'


Ooit echte biefstuk

Na het proeven waren er vragen. Wanneer Post kweekvlees in de supermarkt ziet liggen? Of hij ooit een echte biefstuk kan maken? En of het wel echt nodig is? Tien tot twintig jaar, schatte Post de termijn waarbinnen kweekvlees op de markt gebracht kan worden. En ja, ooit zullen ze een echte biefstuk kunnen maken. Maar voorlopig concentreren ze zich op producten van gemalen vlees: hamburgers, worsten, gehaktballen. 'Die maken de helft van de vleesconsumptie uit.'


Over de noodzaak kan volgens hem geen twijfel bestaan: de vraag naar vlees stijgt, terwijl de productie nu al op zijn piek zit. 'Dus we zullen iets moeten verzinnen.' Of hij een beter woord had voor zijn Frankensteinburger, wilde een vrouwelijke reporter weten. Ja, zei Post: vlees. 'Want dat is het uiteindelijk.'


Een Duitse journaliste drong erop aan dat ook iemand anders dan de twee aangewezen proevers een hapje mocht proberen. Dat hield Post af. Dat zou alleen maar jaloezie opwekken bij de anderen, meende hij.


'Ik bewaar de rest voor mijn kinderen.' Tegen die tijd was de kapitale hamburger al onder de toonbank verdwenen, nog maar half aangegeten.


Dus misschien was hij wel helemaal niet zo lekker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden