Echt hollandse kienwah met broccoli uit de oven

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: quinoa met broccoli uit de oven. Recept voor 4 personen.

Quinoa met broccoli uit de oven. Foto Yvette van Boven

Pas las ik in de Volkskrant dat de consumptie van quinoa in Nederland enorm toeneemt. Dat verbaasde me werkelijk, ik dacht dat die hype allang over was. Ik moet toegeven dat ik quinoa zelf erg lekker vind, een beetje nootachtig en knisperend in een salade of als bijgerecht. Ik durfde het eigenlijk niet meer te kopen, want ik hoorde verhalen over de arme Peruaanse bevolking (het zaad komt uit de Andes) die het door onze enorme consumptie zelf niet meer konden betalen. Maar uit het recente artikel in de krant bleek dat quinoa inmiddels ook veel door Nederlandse boeren (biologisch) wordt geteeld en de prijs voor de Peruanen ook is genivelleerd. Een opluchting.

's Avonds maakte ik gelijk een gerechtje klaar met Hollandse quinoa. Het is voedzaam, rijk aan vezels, mineralen, eiwitten, is glutenvrij, mocht dat belangrijk voor u zijn, en het is een prima vervanger van aardappelen of rijst, alleen veel lichter.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de quinoa 20 minuten of tot alle vloeistof is opgenomen in korrels. Laat 10 minuten uitdampen.

Meng de broccoliroosjes met 2 eetlepels olijfolie, zout en peper op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze 20 min.

Bak de walnoten in een droge koekenpan krokant. Breek ze in stukjes.

Verlaag de ovenwarmte tot 180 graden. Meng de gekookte quinoa met zout, peper, chiliflakes, 2/3 van de kaas en de groentebouillon of de melk tot een egaal mengsel.

Spatel de broccoliroosjes erdoor tot alles een laagje heeft. Schep het geheel in een ingevette schaal en bestrooi met de rest van de kaas en de walnoten. Bak de schotel in 25 minuten af.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Recept voor 4 personen

Foto Yvette van Boven

Ingrediënten:

450 ml groentebouillon of water

150 gram quinoa (elke kleur)

650 gram broccoliroosjes (2 stronken)

4 eetl. olijfolie

zeezout en versgemalen zwarte peper

snuf chiliflakes

150 gram geraspte kaas

ca. 250 ml groentebouillon of melk

1 teen knoflook, geperst

1 handvol walnoten