Écht gezonde en duurzaam gevangen vis

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: vistorentjes met broccolipuree en tomatenpesto (hoofdgerecht 2 personen).

Het Nederlands Visbureau en het Voedingscentrum willen dat we meer (Nederlandse) vis eten. Dat is gezien de wereldwijde overbevissing een wrang advies. En is het wel nodig? Nee, zegt de Vegetariërsbond. Je kunt namelijk geen 'tekort' aan visvetzuren oplopen, zoals bij vitaminen. Wel vermindert door het eten van vis het risico op een hartaanval. Maar gezond eten met minder vlees, meer fruit en groente, meer bewegen en niet roken zijn daarvoor net zo belangrijk. De bond heeft een punt: vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten.

Wel is vis erg lekker. Gelukkig ligt er genoeg vis in de winkel die op een duurzame manier is gevangen (MSC-keurmerk) of die op een milieu- en diervriendelijke manier is gekweekt (ASC). Dat verwacht je ook terug te zien in het nieuwe viskookboek van het Visbureau: Visculinair. Best lekkere recepten, hoor, maar geen woord over duurzaamheidskeurmerken. Alleen dat 'de Europese overheidsinstanties de visstand nauwkeurig in de gaten houden'; een loze claim.

Het kookboek geeft opmerkelijk genoeg wel recepten voor keurmerkloze kabeljauw, rogvleugel, zeewolf, zeeduivel en zelfs paling - allemaal overbeviste of zelfs serieus bedreigde vissoorten. Onderstaand recept komt dan ook niet uit Visculinair en gebruikt MSC- kabeljauw of koolvis.

Meng de gehakte tomaat en pijnboompitten, 2 eetl. kaas en 3 eetl. olie goed door elkaar. Bestrijk de vis rondom met citroensap en bestrooi met zout: laat op kamertemperatuur staan. Kook de aardappels met wat zout ca. 20 minuten in een ruime pan, voeg de broccoliroosjes toe en kook nog ca. 5 minuten (de kooktijd kan variëren, aardappels en broccoli moeten beide goed gaar zijn). Zet, als u de broccoli hebt toegevoegd, een stoommandje of metalen zeef op de pan, doe de vis erin en stoom hem in 5-6 minuten nét gaar. Houd de vis warm onder aluminiumfolie. Giet de gare aardappels met broccoli af en stamp ze met de boter, zout en peper naar smaak tot een smeuïge puree. Verdeel de vis met een mes voorzichtig in mooie 'lamellen' en meng deze met 2 eetl. olijfolie. Verdeel de puree met de ringvorm over 2 goed warme borden. Strijk de tomatenpesto in een mooi laagje over de puree. Rangschik er de vislamellen over, bestrooi met de rest van de kaas en de peterselie. Geef er een salade bij.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

6 gedroogde tomaten in olie, fijngehakt

2 eetl. geroosterde pijnboompit, grofgehakt

3 eetl. versgeraspte Parmezaanse kaas

5 eetl. olijfolie

275 g verse koolvis- of kabeljauwfilet

1 eetl. citroensap

300 g aardappels, geschild, in stukken

200 g kleine broccoliroosjes

30 g zachte boter

2 eetl. gehakte peterselie

serveerring of andere ronde vorm (12 cm doorsnede) en stoommandje of zeef

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden