'Echt administratief werk' blijkt toch echt ordinaire oplichting

Een 25-jarige moeder uit Muiderberg kon wel een extra bijverdienste gebruiken, dus kocht ze De Telegraaf. Ze trof het. Holland Thuiswerk Service zocht per direct thuiswerkers voor licht administratief werk: post sorteren, vouwen en adresseren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Muiderbergse reageerde met, zoals verzocht, een aan haar zelf geadresseerde en gefrankeerde envelop. Ze ontving daarop een brief waarin haar verzocht werd een antwoordstrook in te vullen, tien gulden administratiekosten bij te voegen en deze zo spoedig mogelijk te retourneren. Ze zou de handleiding voor haar nieuwe bijverdienste zo snel krijgen. Dat tientje diende er tevens toe de serieuze gegadigden van de niet-geïnteresseerden te scheiden. Holland Thuiswerk Service vroeg daarvoor begrip.

De handleiding bestond uit een gedetailleerde beschrijving hoe door thuiswerk een behoorlijke bijverdienste was gegarandeerd. De jonge moeder werd aangeraden een advertentie in De Telegraaf te plaatsen waarin om thuiswerkers voor licht administratief werk gevraagd wordt. Administratiekosten voor de bemiddeling moesten tien gulden bedragen. En vergeet de gefrankeerde envelop niet. Er zouden gemiddeld vierhonderd mensen reageren, waarvan 80 procent uiteindelijk ook het tientje stuurde. Bijverdienste: 325 ¿ 10,- = ¿ 3250,-.

De handleiding verzekerde dat de methode was toegestaan, mits geen dingen beloofd werden die onwaar waren of niet nagekomen konden worden. 'Immers, het is ècht licht administratief werk, de uitbetaling is ècht contant en U kunt direct beginnen.' Restte Holland Thuiswerk Service haar nog veel succes toe te wensen.

Drie scholieren uit Nieuwleusen schrokken zich rot, toen bleek dat ze zich schuldig maakten aan overtreding van artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht: oplichting. Eén van hen had gereageerd op eenzelfde advertentie in de Zwolse Courant en het leek 'het proberen waard'. Tot nu hadden ze 67 tientjes binnen. Maar na aftrek van de kosten van het papier, drie printlinten en de advertentie hielden ze de man nauwelijks honderd gulden over. Het is eens, maar nooit weer. 'Het loont niet. Veel te veel werk.' En de Muiderbergse moeder krijgt haar tientje terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden