Ecevit krijgt geen steun voor uitstel verkiezingen

De oproep dit weekeinde van de Turkse premier Bülent Ecevit om de vervroegde verkiezingen van 3 november toch uit te stellen is aan dovemansoren gericht....

Van onze buitenlandredactie

Bahceli verklaarde maandag dat zijn partij uit de regering stapt als de stembusgang wordt uitgesteld. 'Als de verkiezingen later worden gehouden of als er zich omstandigheden voordoen dat uitstel onvermijdelijk is, dan is het duidelijk dat de MHP geen verantwoordelijkheid meer kan nemen voor deze regering', aldus Bahceli.

Hij zei verder dat uitstel een zware tol van de economie zou eisen. 'Zo'n ontwikkeling kan een crisissituatie veroorzaken en tegelijkertijd een politieke breuk', dreigt hij.

Ecevit is bang dat de partijen van zijn coalitie worden gedecimeerd en dat de islamistische AKP (de Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij) van Tayyip Erdogan en de pro-Koerdische Hadep-partij een grote overwinning zullen boeken. De jongste peilingen geven inderdaad aan dat Ecevits DSP en de ANAP de kiesdrempel van 10 procent niet zullen halen. Ook voor de MHP is het maar de vraag of zij in een nieuw parlement zal zijn vertegenwoordigd.

De maandag gepresenteerde Yeni Türkiye Partisi (Nieuw Turkije Partij, YTP) van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ismael Cem, heeft eveneens zorgen of zij de kiesdrempel haalt. Cem, onlangs opgestapt bij de DSP uit onvrede over Ecevit, zei dat zijn centrumlinkse partij vastbesloten is Turkije nog verder in de richting van het Westen de loodsen.

Maar Cem ontbeert een geroutineerd partij-apparaat en de zestig ex-DSP'ers die namens de YTP in het parlement zitten, kunnen niet in hun eentje campagne voeren. Vandaar dat Cem en de zijnen contact zoeken met verwante partijen als de Democratische Turkse Partij (DTP) van Mehmet Ali Bayar en zelfs met de oude Republikeinse Volkspartij (CHP) van Deniz Baykal.

De CHP, nota bene opgericht door Atatürk, de vader van de moderne republiek, werd bij de laatste verkiezingen weggevaagd, maar Baykal hoopt op betere tijden en laat zich de attenties van de YTP graag aanleunen.

Die ouvertures worden vooral uitgevoerd door minister Kemal Dervis van Economische Zaken, die op aandrang van president Ahmet Necdet Sezer vooralsnog is blijven zitten in het kabinet-Ecevit, maar er geen geheim van maakt politiek onderdak te hebben gevonden bij ex-collega Cem.

De partij richt zich niet alleen op links. Cem beseft dat hij ook stemmen moet zien los te weken bij het centrum. Vandaar dat hij onlangs in de centraal-Turkse stad Kayseri (waar de islamisten traditioneel sterk zijn) zijn gehoor vroeg voor hem te bidden.

Ook verklaarde hij geen problemen te hebben met het dragen van hoofddoekjes, iets dat voor de seculiere partijen bijna vloeken in de kerk is. Zo mogen Turkse vrouwen geen hoofddoekjes dragen als ze in overheidsdienst zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden