Ecevit kan nauwelijks om MHP heen

De extreemrechtse MHP van Devlet Bahceli heeft door haar tweede plaats in de Turkse verkiezingen uitzicht op regeringsdeelneme gekregen. Weliswaar behaalde de centrumlinkse DSP van demissionair premier Bülent Ecevit de overwinnning, maar niemand kan meer om Bahceli heen....

ReutersAP en Guardian

Ecevit verklaarde na een bezoek aan president Suleyman Demirel maandagavond te verwachten dat er begin mei een nieuwe regering kan zijn gevormd. Hij heeft om een meerderheid in het parlement te krijgen niet genoeg aan de steun van de gehavende conservatieve ANAP van Mesut Yilmaz. Zou hij eveneens in zee gaan met de MHP, dan creëert hij een stabiele meerderheidsregering.

Bahceli heeft er veel aan gedaan zijn partij van een ander imago te voorzien. Ze werd in verband gebracht met rechtse doodseskaders, maar Bahceli bezweert dat hij de partij heeft ontdaan van ongure elementen. De MHP vaart een felle nationalistische koers en dat is bij veel Turken in de smaak gevallen. Anderzijds zijn veel burgers bang voor de fascistische jeugdbeweging van de MHP, de beruchte Grijze Wolven.

Evenals Ecevit is Bahceli fel tegen compromissen over de Koerden, de kwestie-Cyprus en de relaties met Griekenland. Ofschoon de MHP wel religieus zegt te zijn, profileert ze zich als een streng-seculiere partij.

Bahceli verklaarde maandag onmiddellijk bereid te zijn te onderhandelen over een coalitie. Hij zei dat zijn partij zich als een centrumpartij zal opstellen en zal meewerken aan de financiële en sociale hervormingen die het IMF eist van Turkije.

Ecevits partij had maandag, toen 95 procent van de stemmen was geteld, 22 procent. Dat komt neer op 133 of 134 stemmen in het 550 zetels tellende parlement. MHP stond toen op rond 18 procent, of 130 zetels. ANAP kwam op ruim 13 procent van de stemmen, een verlies van ruim 5.

Duidelijke verliezers van de vervroegde verkiezingen zijn de fundamentalisten van de Faziletpartij. Zij daalden met 5 procent tot krap 16 procent van de stemmen.

In de ook zondag gehouden verkiezingen van burgemeesters behielden zij weliswaar de belangrijke posten Istanbul en Ankara, maar de posten in tal van grote steden en de regionale hoofdstad Diyarbakir van Zuidoost-Turkije verloren zij aan de Koerdische Hadep-partij. Diyarbakirs nieuwe burgemeester Feridum Celik verklaarde dat 'de mensen voor de partij hebben gekozen die aan hun kant staat'. De Hadep haalde de landelijke kiesdrempel niet.

Ook de conservative Partij van het Ware Pad (DYP) van Tansu Çiller verloor zwaar. Zij daalde van bijna 20 tot ruim 12 procent.

De sociaal-democraten van Deniz Baykal keren niet terug. Zijn CHP kreeg slechts 8,9 procent van de stemmen, ruim onder de kiesdrempel van 10 procent. Baykal was vorig jaar november verantwoordelijk voor de val van de minderheidsregering van Yilmaz.

Pagina 9: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden