Ecevit bezweert dat het goed komt met Turkije

De Turkse regering smeekt het volk vertrouwen te hebben dat het met de crisis wel goed komt. Gevolgen voor de wereldeconomie lijkt deze niet te hebben, ofschoon Nederlandse Turken hun hart vasthouden voor hun familie....

De Turkse premier Bülent Ecevit probeert op alle mogelijke manieren het geschokte vertrouwen in zijn regering en de economie hersteld te krijgen. Nadat Turkije donderdag door de economische crisis was gedwongen de nationale munt te laten zweven, werd de lira in één klap 28 procent minder waard.

Na een dertien uur durend crisisberaad van de regering woensdagavond en -nacht vertrok Ecevit donderdagavond demonstratief naar een tweedaagse Balkantop in Macedonië. 'We denken dat het laten zweven van de lira de economie een stevige impuls zal geven en we zullen ervoor zorgen dat de loontrekkers geen schade zullen ondervinden van de inflatie', zei hij voor zijn vertrek.

Zijn driepartijenkabinet smeekte welhaast om onverkorte steun aan het IMF-programma, ofschoon dat juist zwaar wordt getroffen door de devaluatie. Ecevit laat zijn kabinet ongewijzigd, al staat hij onder zware druk om een aantal ministers te vervangen, liet hij weten. De positie van minister Recep Onal van Economische Zaken is vanwege de crisis verzwakt, evenals die van zijn collega Cumhur Ersumer van Energie die wordt beschuldigd van corruptie.

Verder kampt Ecevit met onenigheid in zijn kabinet over de door het IMF zo gewenste privatiseringen. Turkije kreeg in december vorige jaar onder strenge voorwaarden tien miljard dollar te leen van het IMF. Vooral ministers uit zijn centrum-linkse DSP en uit de extreem-rechtse MHP zouden tegen de verzelfstandigingen zijn.

De gewone man wordt zwaar getroffen door de plotse crisis. Het ging Turkije de laatste jaren juist wat beter onder het redelijk stabiele kabinet-Ecevit. De inflatie was teruggebracht van ver boven de 70 tot 38 procent. Gisteren weigerden de meeste banken in Ankara niet alleen vreemde valuta te wisselen, ook de geldautomaten werkten vaak niet.

De regering wordt alom gezien als de grote schuldige aan de crisis. 'Ze laten het volk betalen voor hun inhaligheid', zei een voormalige leraar tegen Reuters, 'De armen zullen armer worden, de middenklasse wordt weggevaagd en de rijken worden nog rijker.'

Ecevit wordt door velen beschouwd als de aanstichter van alle ellende. In de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad, een door de machtige militairen gedomineerd orgaan dat de regering voorziet van adviezen, botste de premier maandag hard met de hervormingsgezinde president Ahmet Necdet Sezer.

Deze verweet Ecevit te passief te zijn in het aanpakken van de wijdverbreide corruptie, in het bijzonder in het bankwezen, waarna de premier woedend de vergadering verliet. Ofschoon Ecevit als onkreukbaar wordt beschouwd, wordt hij toch gezien als boegbeeld van de oude politieke kaste en legt hij het in populariteit ruimschoots af tegen Sezer.

Maar de oude rot Ecevit verdedigt zijn positie met alle middelen: hij kent alle politieke trucs, bleek ook donderdag toen in de Turkse pers plots verhalen opdoken dat Sezer de ruzie met Ecevit had uitgelokt om zo de militairen tot actie te dwingen.

'Dat komt overduidelijk uit de koker van de premier', zegt een Turkse politicoloog. 'En het is nonsens. De militairen houden zich juist stil, want dit is precies wat ze willen: het volk laten zien dat burgers niet in staat zijn het land fatsoenlijk te besturen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.