ECB wil strikte scheiding van bankentoezicht

De Europese Centrale Bank (ECB) is wel bereid om het toezicht op de Europese banken op zich te nemen, maar alleen als er aan strikte voorwaarden wordt voldaan. Dat zei de Duitse ECB-bestuurder Jörg Asmussen dinsdag op een conferentie van bankiers.

ECB-president Mario Draghi. Beeld REUTERS
ECB-president Mario Draghi.Beeld REUTERS

Ten eerste moet de huidige belangrijkste taak van de ECB, het toezien op de prijsstabiliteit in de eurolanden, volledig overeind blijven. Deze taak en het monetaire beleid dat daaruit vloeit moet ook volledig gescheiden zijn van de toekomstige toezichtsfunctie van de bank. 'Dat kan door middel van een Chinese muur en een nieuw beleidsorgaan dat naast het bestuur van de ECB staat en verantwoordelijk wordt voor het toezicht', aldus Asmussen.

Daarnaast wil de bankier dat er wordt vastgelegd dat de ECB toegang krijgt tot alle noodzakelijke informatie en ook de macht krijgt om eventueel banken te sluiten als die niet levensvatbaar blijken te zijn. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, zou de ECB niet de verantwoordelijkheid voor het toezicht op zich moeten nemen, vindt Asmussen.

De ECB-bestuurder suggereerde verder dat de bank zeker in de beginfase alleen de grootste en belangrijkste banken, de zogeheten systeembanken, moet volgen. Het is volgens hem onrealistisch dat er op korte termijn al toezicht op de duizenden andere banken in de eurozone kan worden georganiseerd.

Daarmee sluit Asmussen zich aan bij onder anderen de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, die zich recent eveneens hiervoor uitsprak. De Europese Commissie lijkt zich echter op het standpunt te stellen dat er wel op alle banken toezicht moet worden gehouden. Vooral omdat ook relatief kleine banken voor veel problemen kunnen zorgen. Eind volgende week komt er meer duidelijkheid over de plannen voor het bankentoezicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden