ECB: vier Griekse banken moeten kas aanvullen

Griekenlands vier grote banken moeten hun kas aanvullen met bij elkaar 14,4 miljard euro, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) zaterdag gezegd na het uitvoeren van diverse stresstesten. De banken hebben het extra kapitaal nodig omdat ze anders zouden kunnen omvallen.

Redactie
Gepensioneerden staan in de rij bij de Piraeus Bank in Iraklio, Kreta, om geld op te nemen. Beeld reuters
Gepensioneerden staan in de rij bij de Piraeus Bank in Iraklio, Kreta, om geld op te nemen.Beeld reuters

Het gaat om de National Bank of Greece, de Piraeus Bank, de Eurobank en de Alpha Bank. In het basisscenario kwamen ze volgens de testen 4,4 miljard te kort. Bij het doorrekenen van de effecten van een mogelijke crisissituatie kwam daar 10 miljard bij. De ECB geeft de banken tot 6 november de tijd om plannen voor het herkapitaliseren in te dienen.

Het is belangrijk dat de Griekse geldverstrekkers snel weer voldoende buffers hebben, omdat voor hen een belangrijke rol is weggelegd bij het weer een beetje op de been helpen van de Griekse economie. Griekenland ging afgelopen zomer nog bijna bankroet. Pas op de valreep gingen de Grieken akkoord met afspraken met schuldeisers. Dat de banken in het land al die tijd overeind konden blijven, is mede te danken aan noodsteun van de ECB.

Van de onderzochte instellingen komt de Piraeus Bank het meeste tekort, namelijk 4,9 miljard euro. De grootste bank van het land, de National Bank of Greece, moet 4,6 miljard aan vers kapitaal zien aan te trekken. Voor de Eurobank en de Alpha Bank gaat het respectievelijk om 2,2 miljard en 2,7 miljard.

Alpha Bank moet 2,2 miljard aan kapitaal aantrekken. Beeld ap
Alpha Bank moet 2,2 miljard aan kapitaal aantrekken.Beeld ap

'Bemoedigend'

De Europese Commissie noemde de uitkomst van de becijfering van de ECB zaterdag in een verklaring 'bemoedigend'.

De instellingen zullen zich voor het geld in eerste instantie tot hun aandeelhouders wenden. Er ligt in Griekenland ook een wetsvoorstel klaar voor hulp van de overheid. Griekenland heeft 86 miljard euro aan extra noodsteun toegezegd gekregen van Europa. Een deel van dat geld is bestemd voor de banken.

In de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore werd ECB-president Mario Draghi zaterdag verder nog bevraagd over de stimulerende maatregelen die de centrale bank in Europa aan het doorvoeren is. Hij zei dat het 'een open vraag' blijft of het opkoopbeleid in december zal worden aangepast. Onlangs zorgde Draghi nog voor flinke koersstijgingen op de beurzen met zijn opmerking dat de bank bereid is meer maatregelen te treffen als dat nodig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden