ECB-president blijft rustig tijdens bezoek aan Kamer: 'Ik ben niet geïrriteerd, hoor'

De baas van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, heeft met zijn monotone stem gedurende anderhalf uur vragen van Tweede Kamerleden over zijn beleid beleefd beantwoord, als hij opeens afgemeten, staccato en hard gaat spreken.

Mario Draghi op bezoek in Den Haag. Beeld epa

'Er zijn 4,5 miljoen banen gecreëerd', bijt hij CDA'er Pieter Omtzigt toe, 'dat is de realiteit en de rest is speculatie.' Razendsnel twittert Omtzigt tevreden dat hij de ECB-president kwaad heeft gekregen. Maar die glimlacht alweer. 'Ik ben niet geïrriteerd, hoor.'

Het CDA-Kamerlid meent Draghi op de kast te hebben gejaagd met een vraag over het risico dat een euroland, zeg Griekenland, op zijn schulden moet afschrijven ten nadele van alle belastingbetalers in de eurozone. Als-dan-vragen, daar houdt de Italiaan niet van. 'Ik ga niet speculeren over iets wat waarschijnlijk niet gaat gebeuren.' Hetzelfde met het voortbestaan van de euro: 'De euro is onomkeerbaar en ik weiger over iets anders te speculeren.'

Ruim een jaar geleden nodigde de SP namens de Tweede Kamer Draghi uit voor een 'informele uitwisseling van standpunten'. Vrijwel alle politieke partijen plaatsen kanttekeningen bij Draghi's beleid. Want 'zijn' lage rente holt de pensioenen uit en maakt sparen zinloos.

De Kamer wil weten of hij, om de rente weer omhoog te brengen, de Frankfurtse geldpers die dit jaar 60 miljard euro per maand drukt, onderhand niet eens kan uitzetten. Het doel van dat geldscheppen lijkt bereikt: een inflatie vlak onder de 2 procent en een economische groei die volgens Draghi de hoogste is van alle ontwikkelde landen.

Ik kom, aldus de ECB-president in april vorig jaar, maar niet 'op het matje'. Verantwoording afleggen doet ik alleen tegenover het Europees Parlement, waarschuwt hij.

Antwoord na antwoord hetzelfde

Een jaar later zitten liefst dertien Kamerleden aan weerszijden van Mario Draghi om hem eens flink onderhanden te nemen. Hun voorzitter is Pieter Duisenberg, zoon van Draghi's voorganger en eerste ECB-president: Wim Duisenberg. De Italiaan houdt zich de Nederlandse parlementariërs van het lijf zoals een eend druppels afschudt. Zoals verwacht, want in september wisten Duitse volksvertegenwoordigers ook al geen deuk in een pakje Draghi te slaan.

Verwonderlijk is dat niet. Net als Duisenberg rond de eeuwwisseling moet ook deze ECB-president op zijn woorden letten. Een beetje ruimte voor interpretatie zet financiële markten al op scherp. Internationaal persbureau Reuters had aangekondigd dat in Draghi's woorden tot het Nederlandse parlement gezocht zou worden naar signalen 'van mogelijke beweging in de richting van een meer strijdlustige toon'.

Geen wonder dat die woorden woensdag antwoord na antwoord vrijwel hetzelfde zijn. Ik weet, herhaalt hij, dat de lage rente slecht is voor de pensioenen. Maar dat is de korte termijn. Mede dankzij het ECB-beleid is de economie uit het dal geklommen en dat herstel heeft op den duur een positief effect op het rendement van pensioenfondsen. Bovendien betekenen nieuwe banen méér pensioenpremie. 'Grofweg kun je het negatieve en positieve tegen elkaar wegstrepen', vindt Draghi.

Pieter Omzigt. Beeld anp

Lage rente

Hetzelfde geldt voor de gevolgen van de lage rente: sparen levert inderdaad weinig op, maar de lage hypotheekrente compenseert dat. Bovendien helpt het ECB-beleid de inkomensongelijkheid te verkleinen - ook een standaard Draghi-zin. Want wat vinden wetenschappers het beste middel tegen een kloof? Banen! En daar zijn er miljoenen van bij gekomen, bezweert de ECB-president.

Dat zouden er trouwens nog meer kunnen zijn als alle eurolanden hun economie stevig en structureel zouden hervormen. 'Maar daartoe zal de ECB nimmer oproepen. Dat mag niet.' Dus, vat Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie samen: 'Alles wat goed gaat is uw verdienste en alles wat fout gaat is de schuld van de afzonderlijke landen?'

We zetten ons beleid voort, reageert Draghi. Want de inflatie kan zomaar dalen als we daarmee stoppen. De arbeidsmarkt loopt immers achter bij de economische groei. Zo zou het moeten gaan, doceert de ECB-president: de lonen gaan omhoog, waarna de inflatie op niveau blijft, waarna de ECB de geldpers stilzet waarop de rente omhoog gaat. 'We zijn gebonden aan regels', besluit Draghi, 'en we houden ons daaraan.'

Carola Schouten. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden